Održan sastanak za projekt INTERREG HUHR 2014-2020 Villany-Orahovica HU-CRO Vinske priče II

SastanakMadjari2016 01 20 007

U srijedu 20. siječnja. 2016. održan je sastanak o budućim projektima Mađarsko – hrvatske suradnje predstavnika Grada Orahovice gradonačelnika Josipa Nemeca, Darka Žužaka, Irele Strabić s predstavnicima Mađarskog grada Villanya, gradonačelnika Takatsa Gyule, Danis Imre, Pohla Gabora, Czincidu Atilla i Nagy-Hegedus Brigitta te predstavnicima RDA VIDRA Tomislava Petrica i Željke Andrić.

Budući da su gradovi Villany i Orahovica vrlo slični u povijesnom i geografskom pogledu, dva gradonačelnika zaključili su kako bi bio vrlo zanimljiv nastavak prijateljstva i suradnje, pogotovo jer je već proveden jedan projekt iz drugog poziva IPA CBC HU – HR programa, a drugi je u provedbi do svibnja 2016. godine.

Tako je odlučeno da će dva grada nadograditi prvi uspješno proveden projekt, Vinske priče.
Grad Orahovica želi nadograditi postojeće vinske ceste asfaltom, te izgraditi vinsku kuću za promociju eno i gastro proizvoda.

Grad Villany je prezentirao dvije potencijalne ideje i svi sudionici su se složili da je prva prikladnija za ovaj poziv za dostavu prijedloga. Grad Villany želi izgraditi etno-kuću koja će funkcionirati kao centar za posjetitelje s svim alatima za proizvodnju vina prezentiranih i napraviti online prezentaciju o proizvodnji vina.
Partneri su se složili da će Grad Orahovica biti glavni korisnik sa vlastitim proračunom od cca. 5000.000,00 EUR.

Još jedan potencijalni projekt je razmatran koji bi se mogao povezati s prioritetom 4. smjernice.
Sljedeći sastanak održat će se 3. ožujka 2016. u Villanyu gdje će partneri raspravljati o detaljnim projektnim aktivnostima i projektnoj dokumentaciju.

Nakon sastanka u Gradskoj upravi predstavnici Mađarske i Hrvatske strane obišli su radove na unutarnjem uređenju kino sale gdje će biti višenamjenska dvorana za razne potrebe, od kazališnih predstava, projekcija, koncerata do predavanja, konferencija i raznih drugih aktivnosti. (T.P.)

 

{gallery}SlikeGodina2016/SastanakMadjari2016-01-20{/gallery}