U Orahovici održan komemorativni skup u sjećanje na nedavno preminulog Matu Mitrovića

MaliMato2015 12 21 010

Orahovicu je prije nekoliko dana potresla vijest o smrti Mate Mitrovića(92), legende ovoga grada, čovjeka koji je bio začetnik i inicijator mnogih udruga, kulturnih i turističkih organizacija i događaja. Mato Mitrović je bio začetnik i jedan od prvih članova Matice hrvatske Ogranka Orahovica u vrijeme Hrvatskog proljeća 1970./’71.g. U organizaciji Hrvatskog planinarskog društva ”Orahovica” i Ogranka matice hrvatske pred obitelji i mnoštvom prijatelja održan je komemorativni skup sjećanja na ovog osebujnog Orahovčanina, a kao prvi govornik o njegovo djelovanju u Matici i drugim detaljima njegova života kao domoljuba pričao predsjednik MH Ogranak Orahovica, Zorislav Milković:

– „Mato Mitrović je oduvijek je bio zaljubljenik u prirodu, živio je s prirodom i za nju. Radio Bio je tajnik našeg Ogranka i ostavio dubok trag u razvoju Ogranka do dan danas. Mitrović je rođen u prošlom stoljeću, ali ne u prošlom vremenu, jer je uvijek bio ”ovovremen” ili ja bih rekao prijevremen“. – zaključio je Milković. O Mitroviću kao učitelju i orahovačkom kroničaru pričao je njegov đak, a kasnije i suradnik i veliki prijatelj Duško Rađenović:

– „Mato Mitrović bio je čovjek kojeg su svi Orahovčani voljeli. Samozatajan, ali marljiv, radišan i prebogat znanjem. Kao učitelj botanike zazelenio je brdo iznad Orahovice Albus modernim i kvalitetnim zelenim površinama. Podaci govore da je prvi posadio Zeleni silvanac na brdima iznad Orahovice. Uz sve to stigao je još i bilježiti crtice u Orahovici i postao istinski kroničar Orahovice. Bio je i prvi dopisnik Glasa Slavonije iz Orahovice pa potom i vanjski suradnik Radio Orahovice. Mi smo ga u Orahovici zvali Mali Mato vjerojatno zbog njegovog niskog rasta, a danas svi Orahovčani moraju znati da je on Veliki mali Mato grada Orahovice“. – zaključio je Rađenović. U ime planinara obratio se Matin planinarski učenik Zlatko Tomšić:

– „Mato Mitrović je bio jedan od osnivača Hrvatskog planinarskog društva „Orahovica“. U sklopu toga društva pokrenuo je sekciju skijanja te sa svojim prijateljima iz te sekcije organizirao prvenstvo Hrvatske u skijaškom trčanju u Orahovici. Njegova planinarska dostignuća su iznimno velika. Prohodao je gotovo sve najveće europske vrhove, a znao se otisnuti i na svjetske. Mene i moje prijatelje je kao klince vodio po Papuku i Krndiji i usadio nam planinarstvo i ljubav prema prirodi. On je definitivno simbol orahovačkog planinarstva i čovjek kojeg nikada nećemo zaboraviti“. – pričao je Tomšić. Na kraju komemoracije o Mitroviću kao turističkom radniku pričao je dugogodišnji predsjednik TZ Orahovica i danas veliki turistički radnik Vlado Grgić – Crni naglasivši kako je Mitrović jedna od začetnika Cvjetnog korza iz čega je izraslo današnje Orahovačko proljeće:

– „Kada je on objašnjavao prirodu to je bila zapravo priča o životu. U jednom čovjeku imali smo učitelja, oca i prijatelja. Jedan je od onih kojem će Orahovica vječno biti dužna. Sigurno je da mu je sada negdje gore na nebu Bog namijenio najljepšu planinu po kojoj on sada hoda“. – rekao je Grgić. Komemorativni skup završio je obraćanje sugrađana, pričali su Milan Šimić, Franjo Molnar te na kraju i orahovački gradonačelnik Josip Nemec:

– „Najprije bih izrazio iskrenu sućut obitelji, a i vama Matinim prijateljima jer vidim koliko vam je bilo stalo do njega. S čovjekom kakav je bio Mato nisi mogao ne biti prijatelj jer je on imao takav topao pristup prema ljudima i volio je prenositi svoje znanje svima. Znali smo pričati satima o zajedničkim temama. Pomagao je u mnogim projektima Grada Orahovice i često sam ga znao pitati za mišljenje. Mato je bio velik čovjek, velikog srca i žao nam je što više nije s nama“. – završio je gradonačelnik.

Riječi zahvala u ime obitelji uputila je Matina kćer Vesna. Orahovčani su se tako dostojno oprostili od svoje legende koja, zaključeno je na skupu, dok je Orahovice i Orahovčana, nikada neće umrijeti.

 

{gallery}SlikeGodina2015/MaliMato2015{/gallery}