Stotinu sudionika trčalo, hodalo, jahalo i vozilo bicikl od Kokočaka do Orahovice za Momira, Milana, Branka i Paju

MemorijalnaUtrkaKokocak Orahovica2015 013

Povodom 24. obljetnice oslobodilačke akcije „Orkan 91“ i oslobađanja Papuka, Udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a VPŽ – Orahovica, a pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, organizirala je devetu Memorijalnu utrku Kokočak –Orahovica. Od Kokočaka do Orahovice 100 je sudionika trčalo, hodalo, jahalo i vozilo bicikl u spomen na hrvatske heroje Momira Krmpotića, Milana Puhanića, Branka Jaklića i Pavu Vukelića- Paju:

-Memorijalna utrka Kokočak –Orahovica je tradicionalna utrka čiji je cilj podsjetiti na žrtvu branitelja Domovinskog rata te edukaciju budućih generacija kroz prigodan program koji je bio dio utrke. Od srca hvala svim sudionicima, 84 trkača, 4 biciklista, tri jahača i tri hodača prošlo je dionicu od 11 kilometara u čast hrvatskim herojima. Hvala svima koji su na bilo koji način pomogli organizaciji ovog događaja i time pomogli da zajedno očuvamo uspomenu na Domovinski rat i žrtvu hrvatskih branitelja kojom je stvorena slobodna Hrvatska. – rekao je predsjednik UHBL PTSP VPŽ-Orahovica Miroslav Milovuković. Startu utrke nazočili su

obitelji poginulih vitezova te izaslanici Ministarstva branitelja Tonček Moslavac i Marija Bajan Prokl, izaslanik župana Osječko-baranjske županije dr. Hrvoje Šimić, gradonačelnici Orahovice i Našica Josip Nemec i Krešimir Žagar, dogradonačelnik grada Osijeka Denis Ambruš, predsjednica Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja Slatina-Orahovica Marija Maračić i mnogi drugi. Gradonačelnik Našica Krešimir Žagar i dogradonačelnik Osijeka Denis Ambruš istrčali su utrku, a Žagar je na startu pozdravio sve nazočne u ime trkača:

-Riječi su suvišne, Moglo je danas biti leda, snijega i kiše, ali mi svejedno bili ovdje za naše heroje. Donijeli smo cvijeće i svijeće, ali prije svega donijeli smo sebe, svoje riječi i molitvu koju smo poklonili njima. Silni ljudi koji su poginuli nisu uzalud, a to pokazujemo danas i mi ovom utrkom i ovim događajem. Mogu još samo reći da pozivam sve ove ljude da i dalje budu dio ovog svetog događaja i uspomene na hrvatske branitelje. – rekao je Žagar. Nazočne su potom pozdravili gradonačelnik Orahovice Josip Nemec, izaslanik župana Osječko-baranjskog Hrvoje Šimić te na kraju Marija Bajan Prokl izaslanica Ministarstva branitelja koja je dala i znak za start utrke. Nakon dolaska na cilj kod spomen obilježja hrvatskim braniteljima u središte Orahovice, u vatrogasnom domu održan je završni program koji su začinili izložba fotografija iz Domovinskog rata te učenici osmog razreda orahovačke osnovne škole Anastazija Baltić, Nives Smolčić, Marta Borić i Patrik Rister koji su pročitali svoje literarne uratke na temu ”Moja Domovina”. I ovaj događaj još je jednom dokazao da uspomena na Domovinski rat i žrtvu hrvatskih branitelja nikada neće i ne smije biti zaboravljena. (V.G.)

 

{gallery}SlikeGodina2015/Kokocak2015{/gallery}