Održana redovna skupština udruženja obrtnika grada Orahovice

Obrtnici2015 12 15 003

U ponedjeljak, 14. prosinca 2015. godine, održana je redovna godišnja Skupština Udruženja obrtnika Orahovica kojoj su, osim članova Skupštine, nazočili i predsjednik područne Obrtničke komore Ivan Kostelac, tajnik područne obrtničke komore Božidar Jeremić, podpredsjednik područne obrtničke komore i predsjednik udruženja obrtnika Slatina Zlatko Šomođi te gradonačelnik Josip Nemec.

Nakon usvajanja dnevnog reda i usvajanja skraćenog zapisnika sa prethodne sjednice, predsjednik Udruženja, Karl Šafer, pročitao je program rada za 2016. godinu, uz koji je naveo da je sve više odjavljenih obrta nego prijavljenih.

Tajnica Udruženja Mirjana Puhanić pročitala je proračun za 2016. godinu koji je zajedno s program rada predsjednika jednoglasno prihvaćena.

Na kraju izlaganja postavljeno je i nekoliko pitanja članova skupštine. Jedan od članova skupštine postavio je pitanje gradonačelniku da li je u planu izgradnja poduzetničkog inkubatora i širenje poduzetničke zone na što mu je gradonačelnik odgovorio kako je poduzetnički inkubator u planu pa čak možda tamo slijedeće godine, ali proširenja poduzetničke zone neće biti jer ni sada nisu popunjeni njeni kapaciteti.

Još jedan od nazočnih obrtnika na skupštini pitao je kako sankcionirati one obrtnike koji ne plaćaju komorski doprinos jer kako on vidi stvari čim se ne plati komorski doprinos dolaze opomene pred ovrhu, a zna se da puno obrtnika ne plaća doprinos, ali nisu nikako sankcionirani.

Predsjednik Šafer kratko je odgovorio da obrtnička komora zna za taj problem, ali ga za sada ne može riješiti te da je naplata komorskog doprinosa posao porezne uprave.

Nazočnima na skupštini se nakon toga obratio predsjednik područne obrtničke komore Ivan Kostelac koji je pozdravio sve nazočne i rekao da se nažalost nalazimo u vremenima kada je obrtništvu teško i pomoći sve manje, ali radi se na tome da se obrtnik na neki način zaštiti i u nekim bližim budućim vremenima će biti tako.

Nazočnima se obratio i gradonačelnik Orahovice Josip Nemec:

– „Žalosti me što čujem kako obrtništvo u Orahovici polako nestaje, jer kako ste rekli oko 30 obrta na našem području se zatvorilo. Što se tiče Gradske uprave stojimo Vam na raspolaganju, dođite i iznesite svoje probleme i ako je u našoj mogućnosti probat ćemo pomoći. Ono što smatram da je štetno za obrtnike su predstečajne nagodbe, i naravno u tom postupku uvijek stradaju oni pošteni. Zahvalio bih se na pozivu, Grad Orahovica dobro surađuje s udruženjem temo negdje od 2003. i zadovoljstvo mi je biti tu s vama“. – rekao je gradonačelnik. Na kraju skupštine dodijeljene su zahvalnice za 20 godina rada u obrtu obrtnicima Josipu Babiću, Ivi Juriću i Đuri Oravecu, a za 25 godina u obrtu Antunu Maričiću, Rudolfu Mečenero i Milanu Špoljariću. (T.P.)

 

{gallery}SlikeGodina2015/Obrtnici2015-12-15{/gallery}