Obilježena obljetnica oslobođenja bivše općine Orahovica i akcije „Otkos 10“

OslobodjenjeBivseOpcineOrahovica2015 002

Pod pokroviteljstvom Kolinde Grabar-Kitarović predsjednice RH, Udruga hrvatskih branitelja, dragovoljaca Domovinskog rata Policijske postaje Orahovica 1990. – 1991. u Domu kulture u Zdencima obilježila je 24. obljetnicu vojno-redarstvene operacije „OTKOS 10“ u sklopu koje su 15. prosinca 1991. godine oslobođena privremeno okupirana područja tadašnje Općine Orahovica. O tim ratnim događajima i akciji oslobađanja govorio je Antun Grabovac, predsjednik Udruge:

– „Ovo je jedna od važnijih obljetnica u povijesti hrvatske države jer je ovom akcijom prvi puta od početka Domovinskog rata oslobođeno ovako veliko područje i da međunarodni pritisak nije zaustavio akciju kod Pakraca, bilo bi oslobođeno cijelo područje do rijeke Save na čije se oslobođenje moralo čekati duge četiri godine do akcije Bljesak“ – rekao je Grabovac. U ime domaćina, Općine Zdenci, svim gostima dobrodošlicu je izrazio Tomislav Durmić, općinski načelnik. Nazočnima se obratio i Josip Nemec, gradonačelnik Orahovice prisjetivši se tih ratnih zbivanja na orahovačkom području:

– „Ovo je prva akcija koja je dokazala agresoru da neće biti tako lako ostvariti njihov plan s granicom Virovitica-Karlovac-Karlobag te su se morali povući s ovih područja. Stalne neprijateljske dojave kako i gdje gomilaju svoje snage pomoglo je ovoj akciji pa nismo imali puno žrtava. Slažem se sa predsjednikom Grabovcem kako je ovo uistinu jedna važna obljetnica i žao mi je što se u hrvatskoj ne vrednuje malo više“ – rekao je gradonačelnik Josip Nemec koji je i sam bio branitelj te čak i ranjen u ratnim zbivanjima.

Izaslanica predsjednice RH-a Sanja Bošnjak, zamjenica župana virovitičko-podravske županije istaknula je potrebu stalne brige za braniteljsku populaciju i očuvanja sjećanja na Domovinski rat i stvaranje hrvatske države.

Uoči svečanosti, kod spomen obilježja u Orahovici, sudionici svečanosti odali su počast poginulim braniteljima Domovinskog rata polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća.

U sklopu obilježavanja obljetnice Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Orahovica organizirala je izložbu fotografija iz domovinskog rata. Ova izložba prikazuje orahovačke branitelje s područja bivše Općine Orahovica kroz Domovinski rat i sva ratišta koja su prošli, od orahovačkog do osječkog i drugih. Izložbu čini 30-ak fotografija, a ista je posvećena svim hrvatskim braniteljima s orahovačkog područja, a posebno poginulim vitezovima u Domovinskom ratu. Predsjednik Udruge i organizator izložbe Miroslav Tot naglasio je kako je ova izložba samo početak očuvanja istine o Domovinskom ratu te da će se ona kao i drugi sadržaji vezani uz hrvatske branitelje i Domovinski rat održavati svake godine. (T.P.)

 

{gallery}SlikeGodina2015/OOBOO2015{/gallery}