Obilježena 16. obljetnica smrti prvog hrvatskog predsjednika

16ObljetnicaTujdman2015 002

Povodom 16. obljetnice smrti dr. Franje Tuđmana predstavnici gradske vlasti, braniteljskih Udruga i građani grada Orahovice zapalili su svijeće na spomen-obilježju palim hrvatskim braniteljima u centru grada.

Okupljenima se prigodnim riječima obratio se gradonačelnik grada Orahovice Josip Nemec:

– „Njegujući uspomenu na velikog čovjeka i državnika, baštinimo sve ono što je on kao prvi hrvatski predsjednik ostavio nama u zalog.

Franjo Tuđman sudjelovao je skupa sa svojim suradnicima u stvaranju i oslobođenju naše države, ali i djelovao u delikatnim trenucima. Energiju i kreativnost iskoristimo da i sami izgradimo bolje sutra, jer rekao je Hrvatska će biti država kakvu sami izgradimo“.

Dr. Franjo Tuđman rođen je u Velikom Trgovišću 14. svibnja 1922. godine, preminuo je u Zagrebu na današnji dan 1999. godine. Bio je povjesničar, državnik i prvi predsjednik suverene i samostalne Republike Hrvatske. Kao zagovornik hrvatske samostalnosti, 1989. godine osniva Hrvatsku demokratsku zajednicu te do smrti ostaje njezin predsjednik.

Nakon pobjede na izborima 1990. godine izabran je za predsjednika Predsjedništva SRH. Nakon donošenja demokratskog Ustava 1990. godine, izabran je za predsjednika Republike Hrvatske 1992. godine. Autor je deklaracije o neovisnosti Hrvatske od 25. lipnja 1991.godine. Kao vrhovni zapovjednik vodio je Hrvatsku u Domovinskom ratu. Reizabran je za predsjednika 1997. godine, a Hrvatska demokratska zajednica ponovno pobjeđuje na parlamentarnim izborima 1992. i 1995. godine. (T.P.)

 

{gallery}SlikeGodina2015/ObljetnicaTudjman2015{/gallery}