Na međunarodni dan djeteta gradonačelnik u posjetu djećjem vrtiću “Palčić”

MDD2015 11 20 038

U svijetu se danas obilježava Međunarodni dan djeteta, čiji je cilj da podsjeti javnost o potrebi zaštite djece i maloljetnika od zloupotrebe, nasilja i raznih oblika diskriminacije.

20. studenog 1989. je na Glavnoj skupštini Ujedinjenih nacija usvojena Konvencija o pravima djeteta koja sadrži univerzalne standarde koje država stranka Konvencije (tj. koja ju je potpisala i ratificirala) mora garantirati svakom djetetu.

U Konvenciji se govori, prije svega, o obavezama odraslih u odnosu prema djetetu kao i o obavezama brojnih društvenih činitelja u vezi zaštite djeteta.

To je prvi dokument u kojem se djetetu pristupa kao subjektu s pravima, a ne samo kao osobi kojoj je potrebna posebna zaštita. Za razliku od Deklaracije o pravima djeteta (1959.) koja ima moralnu snagu, Konvencija o pravima djeteta je pravni akt koji ima snagu zakona i obavezuje stranke na pridržavanje njenih odredbi i uključuje pravo nadziranja primjene u državama koje su ju prihvatile i ratificirale.

Gradonačelnik Josip Nemec i predstavnici Gradske uprave, obilježili su Međunarodni dan djeteta posjetom mališanima dječjeg vrtića Palčić, koje su razveselili slatkim poklon paketićima.

„Djeca su najosjetljivija skupina, oni trebaju našu zaštitu. Ne postoji ništa važnije ni prioritetnije u životu roditelja od potpunog posvećivanja djetetu u najranijem djetinjstvu. Za djetetov život, zdravlje, napredak, njegovu sigurnost i budućnost to je izuzetno važno i iz tog razloga  nisam mogao zanemariti da je danas njihov dan i da im tom prilikom poklonim mali znak pažnje“ – ističe gradonačelnik.

 

{gallery}SlikeGodina2015/MDD2015{/gallery}