U organizaciji grada Orahovice i Turističke zajednice grada Orahovice održani 8. Dani kestena i vina

Kestenijada2015 028

Grad Orahovica i Turistička zajednica grada Orahovice i ove godine su svojim građanima i gostima priredili 8. po redu Dane kestena i vina – orahovačku Kestenijadu. Kestenijada je održana u središtu grada pod pokroviteljstvom OPG-a Jović Crkvari, a nazočne je prvo pozdravio saborski zastupnik Josip Đakić dok je manifestaciju otvorio orahovački gradonačelnik Josip Nemec. Kestene su udruge i građani pekli na razne načine, bilo je tu otvorenih i zatvorenih tavica, bušnih u punih, dubokih ranjika, a Udruga planinara tradicionalno je za građane kestenje pekla u svojim ”strojevima” napravljenim od starih bubnjeva od veš-mašine. U sklopu manifestacije štandovi su postavile orahovačke udruge, OPG-i i tvrtke, a sve s ciljem prezentacije domaćih proizvoda.
Organizator se i ove godine pobrinuo za niz zabavnih sadržaja, tako će su održane 4. zanimljive igre i to: uhvati šešu, ispijanje vina, duo kestenijada i bećarac o vinu. U igri duo kestenijada u kojoj su dvočlane ekipe morale u što kraćem vremenu pojesti porciju pečenih kestena i popiti svaki po 2dcl vina, najuspješnija je bila ekipa udruge Pčelica iz Orahovice, drugo mjesto osvojila je ekipa udruga Infor također Orahovica dok je treći bio par Mjesnog odbora Tončekovac. U igri uhvati šešu u kojoj su natjecatelji morali u 1 minuti jedan drugom baciti šišarku punu kestena što više puta. Prvo mjesto osvojila je ekipa MO Tončekovac za 62 bacanja, dok je druga bila ekipa ”Lupi babu” sa 61. U ispijanju vina na dugačku slamku slavila je ekipa Rajf , točnije Tomislav iz Golog Brda, drugi je bio Viktor Šimić iz MO Tončekovac, dok je treći bio Kristijan Šafer. U posljednjoj igri „Bećarac o vinu“ najbolji je ispjevao Krešimir iz ekipe OPG IHP Požega, a drugi je bio Viktor Šimić iz MO Tončekovac. Svi posjetitelji mogli su kušati tradicionalnu roladu od kestena, a ove godine učenici smjera kuhar Srednje škole „Stjepan Ivšić“ Orahovica Abel Radić, Luka Poznić, Martina Stančin, Martina Perković, Ivan Bušljeta, Tena Marjančević, Matea Pavlović i Nikolina Ivanković pod vodstvom nastavnice Danire Vinković napravili su je u dužini od čak 12 metara. Danira Vinković rekla je kako je za 12 metarsku roladu utrošeno 200 jaja, 5 kg brašna, 5 kg šećera, 26 praška za pecivo, 4 l mlijeka, 25 kg kesten pirea, 6 kg čokolade, 24 l šlaga i 6 kg margarina. Program je bio i glazbeno popraćen uz nastup mješovitog pjevačkog zbora Kulturno-umjetničkog društava „Orahovica“ te tamburaškog sastava Čokanj:

-Sve u svemu smo više nego zadovoljni. Središte grada bilo je prepuno, igre su bile zanimljive i simpatične, a ono što je najvažnije, ljudi su zadovoljni. Poslužilo nas je i vrijeme, i mogu reći da sam siguran kako ova manifestacija ima budućnost. Hvala OPG-u Jović kao glavnom pokrovitelju te i OPG-u Matković, Zajedničkom obrtu za vinogradarstvo „Patkoš“, poduzeću Ružica grad i Poljoprivrednom poduzeću Orahovica kao pokroviteljima što su ovu manifestaciju učinili još boljom i zanimljivijom. – zaključio je orahovački gradonačelnik Josip Nemec. (V.G.)

 

{gallery}SlikeGodina2015/Kestenijada2015{/gallery}