U Mađarskoj održan sastanak projektnih partnera za „EOP“ iz IPA CBC HU-HR Programa 2007.-2013. 14.10.2014, VILLANY, MAĐARSKA

Villany 13 10 2015 008

U srijedu, 14. listopada 2015. godine u mađarskom gradu Villanyu, održan je sastanak kao dio planiranih aktivnosti implementacije prekograničnog projekta iz programa IPA CBC HU-HR 2007.-2013, naziva “Kraj dominacije Ottomanskog carstva u Panonskoj regiji”, a koji sufinancira EU. Sastanku su nazočili predstavnici Grada Orahovice kao prvog projektnog partnera s gradonačelnikom Josipom Nemecom na čelu, predstavnici Grada Villanya koji je nositelj projekta i projektni tim Razvojne agencije VIDRA, kao drugog partnera na projektu, u cilju razmjene informacija kako bi zajedno evaluirali odrađene aktivnosti, dogovorili radnje vezano za obveze izvještavanja prema donatorskom tijelu, te utvrdili daljnju dinamiku provedbe projekta do njegovog završetka 31.05.2016.

Na početku sastanka nazočne je pozdravio gradonačelnik Villanyja, g. Gyula Takats, a potom je mađarski projektni tim iznio kratko izvješće o svojim aktivnostima, s naglaskom da su u tijeku zahtjevni radovi na obnovi Doma kulture.

Gradonačelnik grada Orahovice, g. Josip Nemec, pozdravio je domaćine i partnere, te zahvalio svima na trudu i upornosti koja se ulaže da bi se projekt proveo, za što je preduvjet – odlična suradnja gradova Villany i Orahovice, ostvaren još od prvog zajedničkog projekta Vinskih priča. G. Nemec izrazio je želju da gradovi prijatelji surađuju i na budućim projektima, posebno na novom natječaju iz prekograničnog programa Mađarska-Hrvatska s temom turističke infrastrukture temeljene na kulturno-povijesnom naslijeđu i tradiciji pogranične regije, u čemu su ga podržali i mađarski kolege i županijska agencija Vidra, kao neizostavni dio tima u kreiranju projekta i njegovoj zahtjevnoj provedbi.

Provedene aktivnosti Grada Orahovice, obrazložila je voditeljica projektnog tima Irela Strabić, kazavši da i nekadašnje orahovačko kino već sutra kreće s radovima unutrašnjeg uređenja, na što će se utrošiti najviše sredstava iz proračuna projekta. Osim što će Orahovica dobiti moderno uređenu višenamjensku dvoranu toliko potrebnu za održavanje raznih kulturnih događanja, cilj projekta je da se završetak radova svečano otvori planiranom manifestacijom iz projekta: Dani Mađarske kulture u Hrvatskoj, 18. ožujka 2016. Za razliku od mađarskog Doma kulture gdje obnova podrazumijeva sanaciju i rekonstrukciju krovišta, naš Dom kulture dobiti će kompletno unutarnje uređenje i opremu, te novi sustav svih instalacija.

Svoje aktivnosti izložile su i predstavnice razvojne agencije VIDRA, koje su rekle da je gotova aplikacija za pametne mobilne telefone, web stranica je u izradi, kao i sve planirane brošure koje će biti završene do održavanja Dana Mađarske kulture u Orahovici.

Na kraju sastanka, sudionici su zaključili da će na slijedećem razmotriti lokalitete kao info punktove za planirana studijska putovanja s obje strane granice, te se naravno osvrnuti i na moguću tematiku trećeg zajedničkog prekograničnog projekta. (I.S., T.P.)

 

 

{gallery}SlikeGodina2015/Villany13-10-2015{/gallery}