Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća obilježen Dan neovisnosti

DanNeovisnosti2015 012

Povodom obilježavanja 8. listopada – Dana neovisnosti Republike Hrvatske, dana kada je Hrvatski sabor 1991. godine jednoglasnom odlukom raskinuo sve državnopravne veze Republike Hrvatske s bivšom državom, u centru grada kod Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima i na Gradskom groblju u Orahovici, položeni su vijenci i zapaljene svijeće.

Počast poginulim hrvatskim braniteljima i svim poginulim za Domovinu Hrvatsku, odalo je izaslanstvo grada Orahovice predvođeno gradonačelnikom Josipom Nemecom, predsjednikom gradskoga vijeća Ivica Podboj. Osim predstavnika grada počast su odali i predstavnici Savjeta mladih, mladeži HDZ-a, udruga proisteklih iz Domovinskog rata i građani grada Orahovice koji su se nakon svete mise okupili kod spomen obilježja.

Uz polaganje vijenaca i paljenje svijeća, prisutni su počast hrvatskim braniteljima odali minutom šutnje i zajedničkom molitvom koju je predvodio vlč. Željko Strnak. Nekoliko riječi o obilježavanju Dana neovisnosti i značaju toga datuma rekao je gradonačelnik Josip Nemec:

– „Danas je dan kojim obilježavamo raskidanje svih državnopravnih veza s bivšom Jugoslavijom. Na današnji dan ostvaren je stoljetni san hrvatskog naroda o vlastitoj i neovisnoj državi. Hrvatski narod obranio je svoju slobodu i izborio svoju neovisnost prinoseći ogromne žrtve. Sa dužnim poštovanjem prisjećamo se svih koji su svoj život dali za obranu domovine“ – rekao je gradonačelnik Josip Nemec.

 

{gallery}SlikeGodina2015/DanNeovisnosti2015{/gallery}