Počeli radovi unutarnjeg uređenja kina – najveće aktivnosti Grada Orahovice iz prekograničnog projekta „EOP“ iz IPA CBC HU-HR Programa 2007.-2013.

OtvorenjeRadova Kino2015 006

Nakon provedenog složenog postupka PRAG procedure za nabavu izvođača radova za obnovu orahovačkog bivšeg kina, a u sklopu provedbe projekta „Kraj dominacije Ottomanskog carstva u Panonskoj regiji“, 15. listopada 2015, u holu zgrade upriličeno je obilježavanje početka radova. Otvorenju su nazočili dožupanica gđa Sanja Bošnjak, gradonačelnik g. Josip Nemec, dogradonačelnik g. Darko Žužak, voditeljica projekta gđa Irela Strabić,   predstavnici Gradske uprave, javnih poduzeća, medija, okupljeni građani i sudionici gradnje: direktor tvrtke DAFIT d.o.o. iz Orahovice, g. Davor Perković kao izvoditelj radova, te g. Mario Kršćanski kao nadzorni inženjer. Iako je projekt prijavljen još 2012. na treći poziv IPA Programa kao i Vinske priče, početkom ove godine osigurana su sredstva, potpisan je ugovor sa EU i Partnerski sporazum između Orahovice, Villánya i RA Vidre, a implementacija projekta počela je 01.04.2015. Manji dio sredstava iz proračuna projekta Grada Orahovice koji iznosi nešto više od 1,2 mil. KN, namijenjen je za troškove projektnog tima, nabavu opreme i usluga u sklopu provedbe kulturnih manifestacija, dok je za uređenje višenamjenske dvorane i halla, prostora nekadašnjeg kina u Kralja Zvonimira 22, sa DAFIT d.o.o. ugovoreno 787.415,00 KN. Sve aktivnosti projekta, prihvatljive i pravilno opravdane u izvještajima, Europska unija sufinancira sa 85%, a Grad iz Proračuna preostalih 15%.

Kratak sažetak radova koji slijede, predstavila je gđa Strabić, kazavši da su ugovoreni građevinsko obrtnički radovi i kompletno opremanje dvorane i ulaznog prostora, uključujući zamjenu vanjske i unutarnje stolarije, izvedbu novog sustava grijanja klimatizacije i ventilacije, putem plinskog medija, kako bi se sadašnje neekonomične plinske peći zamijenile centralnim grijanjem, obnova elektroinstalacija sa instaliranjem sustava projekcije i zaštite.

Zamjenica župana Virovitičko-podravske županije, gđa Sanja Bošnjak, iskazala je zadovoljstvo što će i ovaj projekt Orahovice i Villánya uz mnoštvo manifestacija ostaviti građanima trajnu vrijednost i vidljivost uspješno provedenih projekata EU, a to je moderno opremljen prostor za razna događanja. Kako je županijska razvojna agencija Vidra sudjelovala u kreiranju ovog projekta još 2012, te sada kao partner radi i na provedbi istoga, gđa Bošnjak je naglasila da će i u budućnosti, RA Vidra i Virovitičko-podravska županija, Orahovici biti na raspolaganju za svaku potporu u pripremi i realizaciji budućih projekata, jer „prave„ natječaje tek očekujemo, a kazala je i kako ne sumnja da će Grad Orahovica nastaviti i ovakve uspješne suradnje na novim prekograničnim projektima.

Radove je službeno otvorio gradonačelnik Orahovice, g. Josip Nemec, i kao investitor u ovom procesu obnove, također je izrazio zadovoljstvo što će Orahovčani napokon dobiti prijeko potreban višenamjenski prostor koji će itekako služiti svrsi, jer je poznato koliko je u gradu udruga i koliko se godišnje održi različitih manifestacija. Također, nada se da će suvremeno uređen i opremljen prostor potaknuti i niz novih događanja, naročito sadržaja namijenjenih za mlade. Gradonačelnik je iznio još jednu važnu činjenicu iz provedbe ovog EU projekta, a to je da su i izvođač radova i nadzorni inženjer iz Orahovice, što će ostvariti i cilj Grada da ovakvim investicijama iz projekata na lokalnoj razini, potaknemo domaće tvrtke. Uz kvalitetan rad projektnog tima iz Gradske uprave, g. Nemec istaknuo je i odličnu suradnju sa projektnim partnerima: županijskom agencijom Vidrom i našim prijateljima iz Villánya, s kojima već razmišljamo i o nastavku projekta tzv. Vinske priče 2 kako bi objedinili kulturu i tradiciju s obje strane granice, kroz još vrijednih ulaganja u javnu infrastrukturu i opremu. Otvarajući početak radova, gradonačelnik Nemec zaključio je da obnova zgrade nekadašnjeg kina sigurno neće stati nakon provedbe ovog projekta i unutarnjeg uređenja, te najavio da se već razmišlja o novim projektima za sufinanciranje vanjskog uređenja zgrade, bilo kroz nacionalne natječaje energetske obnove ili neki od nadolazećih poziva EU.

Radovi će trajati do sredine ožujka 2016, kada se u dvorani planira organizirati jednodnevna manifestacija iz projekta Dani Mađarske kulture u Hrvatskoj, što će biti i svojevrsna premjera novouređenog prostora za javne potrebe u kulturi Orahovice. (I.S.)

 

{gallery}SlikeGodina2015/KinoRadoviOtvorenje2015{/gallery}