Zatvorena 12. Ljetna škola mladih Crvenog križa

12LjetnaSkola2015 006

Svečanim programom, performansima iz naučenih tema te na kraju mimohodom sa svijećama kroz Orahovica koji je simbolizirao poruku mira, zatvorena je 12. Ljetna škola mladih Gradskog društva Crvenog križa Osijek u Orahovici. Svečanom programu nazočili su izaslanik glavnog pokrovitelja Škole, Predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, Robert Markt, bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, izaslanik ministrice prve potpredsjednice Vlade Republike Hrvatske i ministrice vanjskih i europskih poslova Dalibor Matić, saborski zastupnik Josip Đakić, župan Virovitičko-podravske županije Tomislav Tolušić, dožupan Osječko-baranjske županije Dragan Vulin, gradonačelnik Orahovice Josipe Nemeca, Osijeka Ivan Vrklć, gradonačelnik Belog Manastira Ivan Doboš te drugi visoki gosti i uzvanici.
Svečanost je otvorena performansima, odnosno igrokazima članova pojedinih radionica. Polaznici škole sjajno su i realistično prikazali današnje probleme mladih s ovisnostima i neopreznim rukovanjem Internetom te aktualne probleme s imigracijom. U nastavku svečanosti zatvaranja, ravnatelj GDCK Osijek i rukovoditelj 12. Ljetne škole Marko Đukić u sklopu svog izlaganja naglasio je kako je ovo jedina škola do sada koja je pokupila sve odlične ocjene. U sklopu završne svečanosti pročitan je Apel za poštivanje humanih načela u odnosima među ljudima, svim sukobima i ratnim situacijama koje su potpisali sva društva sudionika škole. Nazočnima us se potom obratili i zahvalnice polaznicima škole uručili, za program prve pomoći orahovački gradonačelnik Josip Nemec koji je rekao:

– “Pozdravljam sve sudionike ove 12. ljetne škole i čestitam na odličnim ocjenama, s nekima sam se upoznao i u gradu i na jezeru, a evo tu vas vidim sve na jednom mjestu. Zahvaljujem se predavačima i organizatoru i nadam se da ste zadovoljni svojim boravkom na ovom lijepom mjestu i da ćemo se vidjeti i dogodine te da ćete prezentirati ovaj kompleks, grad Orahovicu i izletište „Orah“ u svojim mjestima“.

Vladimir Ham podjelio je zahvalnice za program komunikacijskih i organizacijskih vještina, za program međunarodnog humanitarnog prava, Ivana Biljan predstojnica osječke podružnice Agencije za odgoj i obrazovanje, za program prevencije trgovanja ljudima i sigurnog ponašanja na Internetu Dragan Vulin dožupan osječko-baranjski, za program prevencije ovisnosti i spolno prenosivih bolesti župan Virovitičko-podravski Tomislav Tolušić, za program realističnog prikaza ozljeda izaslanik prve potpredsjednice Vlade RH Dalibor Matić, za program pripreme za djelovanje u katastrofama bivši predsjednik RH Stjepan Mesić, a na kraju je uvjerenja voditeljima škole uručio izaslanik Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, Robert Markt koji je i službeno zatvorio 12. Ljetnu školu Mladih. Istinski završetak ove škole bila je veličanstvena ”bakljada” odnosno mimohod svih sudionika škole sa svijećama kroz grad Orahovicu, u večernjima satima, prenosivši time poruku mira te kroz zajedničku pjesmu i prepoznatljivu poruku ”Mi smo Crveni križ, moćni, moćni Crveni kri ž( We are the red cross, mighty, mighty Red cross….) (V.G.)

 

{gallery}SlikeGodina2015/CK-12LjetnaSkola2015{/gallery}