Održana je komemoracija balinačkim, četekovačkim i čojlučkim žrtvama četničkog terora

Cetekovac2015 011

Na Mjesnom groblju u Četekovcu u petak, 4. rujna, održana je komemoracija balinačkim, četekovačkim i čojlučkim žrtvama četničkog terora – najvećeg terora na području Virovitičko-podravske županije. Srbočetnički teror započeo je minobacačkim napadom 4. rujna 1991. godine točno u 9 sati i 5 minuta. Toga dana prije 24 godine, na oltar domovine svoje živote položilo je 24 mještana Četekovaca, Balinaca i Čojluga, dok je tijekom Domovinskog rata za slobodu Hrvatske svoje živote dalo sveukupno 34 mještana.

Brojna izaslanstva su na Spomen-obilježje položila vijence i zapalila svijeće: izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, saborski zastupnik Josip Đakić; potpredsjednik Hrvatskog sabora Tomislav Čuljak, izaslanik ministra unutarnjih poslova, načelnik Policijske uprave virovitičko-podravske Mirko Kostelac, izaslanstvo Virovitičko-podravske županije predvođeno županom Tomislavom Tolušićem i predsjednicom Županijske skupštine Anom-Marijom Petin i mnogi drugi.

I izaslanstvo Grada Orahovice s gradonačelnikom Josipom Nemecom na čelu je položilo vijenac i zapalilo svijeću.

Skupu se na kraju obratio izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, saborski zastupnik Josip Đakić, koji je rtekao:

– Vrijeme je da jasno govorimo o zlotvorima koji ne bi smjeli slobodno šetati Lijepom Našom, ali ni u Srbiji. No, kada su vojvode na čelu naše susjedne države, onda je teško da pravosudni sustav funkcionira. Oni bi morali biti dostupni, jer imamo potpisan sporazum s Republikom Srbijom i Interpol bi morao doći do onih koji su činili zvjerstva.

Prije početka komemoracije na mjesno groblje u Četekovcu stigli su i Glasnici istine – Hrvatski maratonci koji su svoj doprinos dali pretrčavši memorijalnu utrku od Slatine do Četetkovca, dok je nakon komemoracije prikazan dokumentarni film – NOVE TV, koji je prije nekoliko godina u ovim potpapučkim selima snimila ekipa Istrage.

 

{gallery}SlikeGodina2015/Cetekovac2015{/gallery}