110 godina turizma u Orahovici uljepšali najmlađi

SDT2015 Nedjelja 020

U organizaciji Grada Orahovice i Turističke zajednice u središtu grada obilježen je Svjetski dan turizma i veliki orahovački jubilej, 110 godina turizma. Prije 110 godina, 1905. Osnovana je preteča Turističke zajednice, nazvana Društvo za proljepšanje Orahovice koje je izdalo svoja registrirana i državno priznata pravila. Ta godina i osnivanje toga društva službeno se obilježava kao početak organiziranog bavljenja turizmom u Orahovici. Manifestaciju su uveličali i pozdravili saborski zastupnik Josip Đakić te predsjednica županijske Skupštine Ana-Marija Petin, a istu je otvorio orahovački gradonačelnik Josip Nemec:

-Virovitičko-podravska županija kao i u ostalim granama, tako i u turizmu stoji na usluzi gradu Orahovici i vjerujem kako ćemo zajedno i dalje više nego uspješno surađivati u cilj prosperiteta kako grada Orahovice kao i cijele županije. – rekla je između ostalog Petin. Saborski zastupnik Josip Đakić nakon čestitke Orahovici je rekao:

-Orahovica je svakako turistička meka Slavonije i Baranje pa ja bih rekao i cijele kontinentalne Hrvatske. Stoga neka ovaj Svjetski dan turizma i 110 godina turizma u Orahovici bude s ciljem velikog razvoja i napretka. – rekao je između ostalog Đakić. Gradonačelnik Josip Nemec prije čina otvaranja osvrnuo se posebno na djecu koja su budućnost ovoga grada pa tako i njegovog turizma:

-Djeca su naša budućnosti i ono što je nama najvažnije. Stoga smo im dali priliku da upravo oni svojim osmijehom, pjesmom i plesom obilježe ovaj naš veliki jubilej i mogu reći da baš zbog toga ne može biti ljepši i ugodniji program. – rekao je gradonačelnik Nemec. Organizator manifestacije povjerio je ovaj jubilej najmlađima pa su tako program obilježili polaznici Dječjeg vrtića ”Palčić”, učenici nižih razreda Osnovne škole ”Ivana Brlić-Mažuranić” i područne škole Nova Jošava, polaznici Osnovne glazbene škole Slatina, područnog odjela Orahovica te dječja folklorna skupina KUD-a Crkvari. U sklopu svečanog programa predstavljena je nova brošura ”110 godina turizma” koja je prikaz Orahovice u malom, od prvih povijesnih podataka preko bisera orahovačkog Turizma Ružice grada, nezaobilaznog oka prirode Jezera i izletišta ”Orah” do brojnih orahovačkih manifestacija, prelijepih parkova, šetnica, smještajnih kapaciteta…. Svečanost su dodatno začinili OPG-i i udruge s područja grada koji su svoje posebnosti i djelovanje pokazali na postavljenim štandovima u središtu grada. Na kraju svečanog programa organizator je nagradio najuspješnije vrtićance za likovne radove, a osnovce za literarne i likovne radove na temu ”Turizam u Orahovici”. Najbolji likovni rad kod polaznika vrtića imala je Ena Nađ, u istoj kategoriji, ali u konkurenciji prvih razreda nagrađen je Enoh Daniel Bohall, za drugi razred Ivona Glasovac, u trećem najbolju sliku imao je Adrian Radosavljević te u četvrtom Hana Jovanović. Najuspješniji literarni rad kod trećih razreda imala je Mia Straka, a među četvrtašima najbolja je bila Barbara Borić. (V.G.)

 

{gallery}SlikeGodina2015/SDT2015{/gallery}