U Orahovici obilježen Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima

totalitarni08 201500005

Izaslanstvo Grada Orahovice, na čelu s gradonačelnikom Josipom Nemecom, vijećnici Gradskog vijeća grada Orahovice, članovi Mladeži HDZ – a i Savjeta mladih grada Orahovice te predstavnici braniteljskih udruga u nedjelju, 23. kolovoza 2015. godine, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježju na Gradskom groblju odali su počast svim žrtvama koje su krajem 2. svjetskog rata i u poraću likvidirale tadašnje komunističke vlasti, čime su obilježili Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima.

Nakon minute šutnje i molitve, gradonačelnik je pozdravio okupljene osvrnuvši se na stradavanje Hrvata kroz povijest, izrazivši žaljenje zbog velikog broja neistraženih komunističkih zločina te ukazavši na potrebu dostojanstvenog obilježavanja svih stratišta hrvatskog naroda.

Središnji komemorativni skup povodom Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima za područje Virovitičko – podravske županije održan je u „Mrtvom jarku“ kraj sela Bukova kod Suhopolja, stratištu nedužnih hrvatskih civila i vojnika nakon 2. svjetskog rata, gdje su svijeću zapalili i gradonačelnik Josip Nemec i predstavnici udruge Hrvatski domobran ogranak Orahovica.(T. Petrović)

{gallery}SlikeGodina2015/Totalitarni08-2015{/gallery}