Obilježena 24. obljetnica pogibije Stjepana Mlakara

StjepanMlakar2015 005

U nedjelju, 11. kolovoza 1991. godine, u jutarnjim satima između sela Humljani i Pušina postavljena je zasjeda na policijsku patrolu iz postaje Orahovica u kojoj je sa 23 prostrijelne rane mučki ubijen policajac Stjepan Mlakar, a policajci Franjo Sterle i Josip Jurković su ranjeni. U obrani hrvatske opstojnosti i slobode, Stjepan Mlakar bio je prva žrtva srpske agresije na orahovačko – slatinskom području.

U organizaciji Udruge HVIDR-a Orahovica, 24 godine poslije, u utorak, 11. kolovoza 2015. godine, paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca na mjestu stradanja kod spomen obilježja na cesti Humljani – Pušina i na mjesnom groblju u Četekovcu, obilježena je 24. obljetnica pogibije prvog hrvatskog viteza, Stjepana Mlakara, prve žrtve Domovinskog rata na ovom području. U spomen na poginulog Stjepana Mlakara i sve poginule branitelje i trajnu zahvalu za njihovu veliku žrtvu – polaganje života za hrvatsku slobodu, na cesti Humljani – Pušina podignuto je još ranije spomen obilježje ispred kojeg se svake godine na ovu godišnjicu okuplja obitelj, suborci, civilna i vojna izaslanstva te mnoštvo žitelja ovog područja. Tako je bilo i ovog 11. kolovoza kada su svi bili u zajedničkoj molitvi za duše hrabrih i poginulih hrvatskih branitelja. Članovi obitelji Mlakar, suborci, predstavnici policije s područja Virovitičko – podravske županije, izaslanstva udruga proizašlih iz Domovinskog rata te predstavnici vlasti Čačinaca i Orahovice, minutom šutnje i molitvom odali su dužnu počast Stjepanu Mlakaru, simbolu Domovinskog rata.

U ime svih suboraca, njihovih obitelji i svih stradalnika Domovinskog rata, vijenac je položila i zapalila svijeću delegacija Grada Orahovice na čelu s gradonačelnikom Josipom Nemecom. Na taj način odali su počast i priznanje hrabrom branitelju koji je svoj život dao za hrvatski san.

 

{gallery}SlikeGodina2015/Mlakar2015{/gallery}