Nakon punih 5 dana ludila na orahovačkom Jezeru završen 8. Ferragosto Jam

FJ8 008

Što reći na kraju, kako u nekoliko rečenica skupiti sve dojmove? Gotovo nikako. Zastor je spušten, još jedno glazbeno ludilo. Spektakl, provod, vruće ljetne noći uz alternativnu i urbanu glazbu, potrošene glasnice, umor, ali i sreća u očima. Rock, punk, hip-hop, elektronska glazba… To je jedan i jedini Ferragosto Jam, festival koji je odavno prešao državu granicu i razinu, događaj koji je postao istinski zaštitni znak Orahovice. 8. Po redu Ferragosto Jam ponovno je poskidao rekorde, prvo po broju dana jer je naravno ovogodišnji po prvi puta trajao 5 dana, potom po broju gradova iz kojih su mladi ljudi došli, jer gledavši registarske oznake i u razgovoru s nazočnima, moglo se čuti da je bilo grupa iz Splita, Zadra, Pule, Zagreba, Karlovca, Varaždina, Bjelovara, Kutine, Čakovca, Siska, Daruvara, Našica, Vinkovaca, Osijeka, Đakova…. dovoljno je reći cijele Hrvatske.
Kakvi su dojmovi, pitali smo za vrijeme koncerta S.A.R.S.-a Marka Nemeca alfu i omegu Ferragosto Jama. Vidno umoran i iscrpljen, Marko je rekao:

– Mi smo presretni, kako sam napisao na facebook profilu Ferragosto jama publika nas je ostavila sa suzom u oku, najbolja publika ikada. Teško je govoriti o brojkama, to ćemo točnije znati kada zbrojimo prodane ulaznice, no ono što mogu sa sigurnošću reći je da je posjet bio najveći do sada, a zasigurno duplo veći nego prošle godine. Dali smo stvarno sve od sebe, doveli, ma mogu to slobodno reći „strašna“ glazbena imena što je publika i prepoznala. I što reći na kraju, nego Doooobro jutroooo Ferragosto 9!

U dvije posljednje večeri atmosferu do usijanja podigli su ponajprije prve večeri Krankenšvester, Psihomodo Pop i Brkovi te druge Let 3 i mega popularni srbijanski sastav S.A.R.S. U petak su nastupili Picke vrište, Kurve, Gatuzo, Pasi, odlični beogradski Repetitor, hip-hoperi Krankenšvester, Brkovi te Gobac i njegova družina. „Psihići“ i dalje nakon punih 31 godinu svirke, kako je to Gobac rekao na stageu, puni dušu i razvaljuje istinskim punk-rockom, Od „Ja nikad nisam bio normalan“, „Nema nje“ do „Donne“, pjevalo se zdušno u jedan glas:

-Ma ova publikica je sjajna, atmosfera Ferragosta me oduševila i drago nam je da smo ovdje- zborio je Davor Gobac. Subotnju večer začinili su MR: Albino, Mrak Mrakovčić, Debeli precjednik, Damir Avdić, Mašinko, Prti Bee Gee te posebno Let3 i S.A.R.S. „Buđav Lebac“ i „Lutka“ pjevalo je nekoliko tisuća duša od prvog do zadnjeg stiha, skakalo se i vrištalo, nisu se štedjele ni ruke i ni grlo. I tako je priči FJ8 došao kraj, ruksaci na rame, šatore u gepek i pravac kući, Neki su čak i pješice išli do prve željezničke stanice u Dugu Među udaljenu od Jezera čak 10 kilometara, ništa nije bilo teško jer što bi na kraju rekla mlada Ana-Marija iz Čačinaca – Ferragosto je život”!  Klub dostava zvuka još se jednom pokazala kao vrhunski organizator, a Ferragosto Jam kao festival koji čin razliku. (V.G.)

 

{gallery}SlikeGodina2015/FerragostoJam8{/gallery}