Bitka mađarskih i hrvatskih vitezova kod Harsány brda – provedba IPA CBC HU-HR projekta: „End of Ottoman domination in Panonian region“

Villany 09 08 2015 047

VILLÁNY, Spomen park Nadjharsanj, 8. – 9. kolovoza 2015.

Izaslanstvo Grada Orahovice na čelu sa gradonačelnikom, g. Josipom Nemecom, te ravnatelj RA VIDRA, g. Tomislav Petric sa suradnicom, sudjelovali su u Mađarskoj dvodnevnoj kulturno-povijesnoj manifestaciji 08. i 09. kolovoza 2015, u sklopu koje je uprizorena poznata Bitka kod Harsány brda. Ovogodišnje događanje dio je zajedničkog IPA prekograničnog projekta Mađarska – Hrvatska 2007-2013: „Kraj dominacije Ottomanskog carstva u Panonskoj regiji“, u koji su uključeni Grad Villánya kao nositelj projekta, Grad Orahovica i Razvojna agencije virovitičko-podravske županije VIDRA, kao partneri, te orahovačka udruga „Red vitezova Ružice grada“ i mađarska općina Nagyharsnáy, kao pridruženi partneri.

       Nakon uspješno provedene tematske manifestacije u Orahovici u drugoj polovici lipnja (Srednjovjekovni festival) i tada odlično odrađene Bitke za ruku kneginje Ružice u organizaciji orahovačkih „vitezova“, središnje događanje u Villányu bila je povijesna bitka u Spomen parku Nadjharsanj na ulazu u grad, poznatom i pod nazivom Park kipova. Spektaklu sa konjanicima i pješadijom, prethodila je Sveta misa za sve poginiule kršćane u borbi protiv turske vojske kod Harsány brda. Haršanjska bitka poznata i kao Druga mohačka bitka, odigrala se u nedjeljno jutro 12.08.1687. na obroncima Villányske planine, gdje je vojska sastavljena od austrijskih, bavarskih, mađarskih i hrvatskih postrojbi, snažno uzvratila Turskom Carstvu za poraz u bitci na Mohačkom polju 1526., 40 km dalje. Na nepristupačnom terenu između Villanya i Nagyharsnáy, turski konjacnici su u 17. st. doživjeli teški poraz sa 10.000 poginulih vojnika, pri čemu je zaplijenjeno kompletno topništvo, oprema i veličanstveni vezirov tabor sa 160 turskih zastava. Slom Turaka podno Harsány brda ozbiljno je poljuljao moral Ottomanskog carstva, i u spomen na taj dan, adaptacijom bitke kršćanske i turske vojske u Parku kipova, petu godinu za redom, u nedjelju prijepodne uoči 12. kolovoza, obilježava se to zajedništvo i junaštvo, među ostalim, i mađarskih i hrvatskih vojnika.

       Ovogodišnja manifestacija otvorena je svečanim postavom izložbe u Villányu, u subotu u poslijepodnevnim satima u Domu izložbi, gdje se čuvaju razni zapisi, fotografije i predmeti iz vremena borbe protiv turske vlasti, potom predstavom i koncertom u večernjim satima na Trgu manifestacija. Pozdravni govor povodom otvaranja izložbe, uz domaćine održao je i g. Josip Nemec, gradonačelnik Orahovice, ponovno istaknuvši zadovoljstvo prijateljskim ozračjem i suradnjom sa gradskom upravom Villánya, koju Grad Orahovica namjerava nastaviti i kroz nadolazeće EU prekogranične natječaje.

       Nedjeljne aktivnosti započele su u 9 sati u jutro prezentacijom povjesnih igara, razgledavanjem tabora, parka i bojišnice, te Svetom misom uz polaganje vijenaca u spomen svim poginulim kršćanskim braniteljima. Pred brojnim uzvanicima, svečano je otkriven austrijski i hrvatski spomenik u Parku, čemu je nazočila i generalna konzulica Republike Hrvatske u Pečuhu, gđa Vesna Haluga. Uz bok mnogim povijesnim postrojbama, ove godine junački su se borili i članovi „Reda vitezova Ružice grada“ predvođeni Vladom Grgićem, čije vještine, kostimografija, oklopi, oružje i postava tabora, nisu nikoga ostavili ravnodušnima. Bitka protiv Osmanlija održana 09. kolovoza 2015. godine, završena je prigodnim slavljem uz glazbeni program podno Harsány brda i nezaobilazne trbušne plesačice. (Irela Strabić)

 

{gallery}SlikeGodina2015/Villany-09-08-2015{/gallery}