Održan Dan hrvatske kulture u Villanyu u sklopu projekta EOP financiranog iz programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska

Villany DanHrvatske kulture17 07 2015 090

U petak, 17. srpnja 2015. godine održana je još jedna aktivnost u sklopu projekta „Kraj dominacije Otomanskog carstva u Panonskoj regiji“ – Dan hrvatske kulture u Mađarskoj. Ovom prigodom organizirana je izložba rukotvorina iz Hrvatske i upriličen je kulturno-zabavni program gdje su se pjesmom i plesom predstavili KUD Crkvari, KUD Orahovica, Hrvatske sokolice a udruga Red vitezova Ružice grada izvela je kratku predstavu pred okupljenom publikom. Održan je i sastanak projektnog tima o nadolazećim aktivnostima i vremenskom okviru za njihovu provedbu.

Manifestaciju su otvorili zamjenik gradonačelnika Istvan  Mayer, saborski glasnogovornik hrvatske manjine Mihalj Hepp i gradonačelnik grada Orahovice Josip Nemec.

–  „Evo ostvaruje se već drugi projekt iz EU što znači da između naša dva grada postoji odlična suradnja. Moram se naravno zahvaliti našim partnerima u ovom projektu koji su i danas ovdje s nama Red vitezova Ružice grada, dva kulturno-umjetnička društva KUD Orahovica i KUD Crkvari te Udruzi žena Hrvatske sokolice. – rekao je u kratkom obraćanju gradonačelnik.

Podsjećamo, nositelj projekta je Grad Villany, a partneri su Grad Orahovica i Razvojna agencija VIDRA te pridruženi partneri Općina Nagyharsany i Red vitezova Ružice grada. Projekt je financiran iz Programa prekogranične suradnje Mađarska–Hrvatska 2007 – 2013, a ukupna vrijednost projekta iznosi 428.786,80 eura. Projekt pod nazivom „Kraj dominacije Otomanskog carstva u Panonskoj regiji“ doprinijet će i izravnoj koristi lokalnih zajednica s obje strane granice jer su najveća sredstva u projektu namijenjena obnovi tzv. domova kulture. Konkretno, u Orahovici će se izvesti unutarnje uređenje kino dvorane u jedan višenamjenski javni prostor za razna događanja, dok će se u Villanyju zamijeniti stolarija i krovište Doma kulture.

 

{gallery}SlikeGodina2015/Villany17-07-2015{/gallery}