U orahovačkoj kino dvorani u sklopu 47. Orahovačkog proljeća odigrana dječja predstava „Gospodin Mrak i tri bijela šeširića“ kazališta Virovitica.

2015 06 03 OP47 DjecjaPredstava005

Glavni lik, Gospodin Mrak, personifikacija je noćne pojave – tame – koju djeca često doživljavaju kao prijeteću i zastrašujuću. No, Mrak je senzibilan i nježan, a iza svojeg sablasnog naličja pati u uvjerenju da ga nitko ne voli.

Mrak upoznaje djevojčicu Žanu koja je tužna i neshvaćena poput njega te zajedno kreću na kratko, no važno putovanje u kojem će se izboriti protiv svojih strahova, problema i predrasuda. Žanini suputnici su tri bijela šeširića koji je podsjećaju na neugodnosti s kojima se svakodnevno susreće zbog svojih klempavih ušiju. Žanu muči i gubitak voljene bake koju će u snolikoj pustolovini s Mrakom ponovno susresti.

Ispričana je priča o prihvaćanju marginaliziranih pojedinaca i konfrontaciji sa strahovima i nesigurnostima, ali i suočavanju djece s gubitkom voljene osobe i simboličkim ‘mrakom’ u kakav nas takva tuga može odvesti. Djecu ona podsjeća na važnost školskih i životnih zadaća i obveza, ali i radosti i optimizma što ih trebaju voditi kroz sve postavljene im zadatke.

Djevojčica Žana na koncu shvaća kako su i Mrak i šeširići ‘tek utvare jednog veselog sna koje će je, zahvaljujući njezinoj mašti, pratiti i na javi, nakon što su se iz utjelovljenja tuge i nezadovoljstva zbog tobožnje fizičke mane transformirali u glasnike radosti’, stoji u najavi predstave.

Glumci kazališta Virovitica sjajno su je prezentirali i oduševili male Orahovčane, polaznike dječjeg vrtića Palčić i nižih razreda osnovne  škole ”Ivana Brlić-Mažuranić” koji su bez daha odgledali predstavu. (T.P.)

 

{gallery}SlikeGodina2015/OrahovackoProljece2015/DjecjaPredstava2015{/gallery}