Izložba fotografija iz Domovinskog rata “Da se ne zaboravi”

OP47 2015 UDVDR 005

Udruga dragovoljaci i veterana Domovinskog rata ogranak Orahovica organizirala je u sklopu 47. Orahovačkog proljeća izložbu fotografija iz domovinskog rata pod nazivom ”Da se ne zaboravi”. Ova izložba prikazuje orahovačke branitelje s područja bivše Općine Orahovica kroz Domovinski rat i sva ratišta koja su prošli, od orahovačkog do osječkog i drugih.

Izložbu čini 30-ak fotografija, a kako su rekli iz UDVDR-a ista je posvećena svim hrvatskim braniteljima s orahovačkog područja, a posebno poginulim vitezovima u Domovinskom ratu. Predsjednik Udruge i organizator izložbe Miroslav Tot naglasio je kako je ova izložba samo početak očuvanja istine o Domovinskom ratu te da će se ona kao i drugi sadržaji vezani uz hrvatske branitelje i Domovinski rat održavati svake godine.


– Ja ne bih htio puno pričati jer slike govore same za sebe. – rekao je Miroslav Tot te zamolio predsjedavajućeg Koordinacije braniteljskih Udruga Antuna Grabovca da se kaže koju riječ.

– Mislim da ove fotografije naših suboraca s ratišta i fotografije branitelja koji su dali svoj život dokazuju koliku su žrtvu podnijeli branitelji s ovih područja, a braniteljima se sada ukidaju prava i ocrnjuje ih se o očima naroda. Mnogim braniteljima nije ni priznat status, a imaju dokaze da su bili na bojištima cijele naše Domovine i na pisma ministarstvima odgovore se dobivalo rijetko ili nikada. Mnogi branitelji su u današnje vrijeme „moderne“ hrvatske nezaposleni i žive na rubu egzistencije, a kako je opskrbnina ukinuta stavlja ih se u socijalne slučajeve. – rekao je Grabovac te pohvalio inicijativu Ogranka da na ovaj način čuva uspomenu na te časne dane.

Gradonačelnik Josip Nemec rekao je da sigurno jedna ovakva izložba treba, jer branitelji su sve starija skupina i kada njih više ne bude boji se da će mlađe generacije jednostavno zaboraviti što se događalo u bližoj Hrvatskoj povijesti.

– mi naravno nismo željeli ovaj rat, jednostavno naša dužnost je bila boriti se za Domovinu i narod u njoj, a evo došlo je i vrijeme da se moramo boriti za braniteljska prava, ne privilegije, već da se pomogne braniteljima u teškoj situaciji. Mlađe populacije nasjedaju na neistine koje se šire i to bi se trebalo spriječiti. Moram pohvaliti Udrugu na ideji i organizaciji ove izložbe, i pozdravljam sve nazočne koji danas ovdje. – rekao je gradonačelnik Nemec te otvorio izložbu. (T.P.)

 

{gallery}SlikeGodina2015/OrahovackoProljece2015/UDVDR2015{/gallery}