Održana početna konferencija projekta „Kraj dominacije Otomanskog carstva u Panonskoj regiji“

villany05 201500005

Početnom konferencijom održanom u petak, 22. svibnja 2015. godine u mađarskom gradu Villany, predstavljen je projekt pod nazivom „Kraj dominacije Otomanskog carstva u Panonskoj regiji“, čiji je nositelj Grad Villany, a partneri su Grad Orahovica i Razvojna agencija VIDRA te pridruženi partneri Općina Nagyharsany i Red vitezova Ružice grada. Projekt je sufinanciran iz IPA Prekograničnog programa Mađarska – Hrvatska 2007 – 2013, a ukupna vrijednost projekta iznosi 428.786,80 eura, odnosno vrijednost budžeta Grada Orahovice iznosi 161.162,00 eura.

Na početku konferencije prisutnima se obratio gradonačelnik Villanyja Gyula Takats, poželivši svima dobrodošlicu i puno uspjeha u provedbi projekta. Okupljene je pozdravio i orahovački gradonačelnik Josip Nemec, zahvalivši svima na dobroj suradnji na proteklom projektu te je izrazio nadu da ovo neće biti posljednji zajednički projekt.

U nastavku konferencije predstavljene su aktivnosti koje će se provoditi tijekom 14 mjeseci trajanja projekta, a sastoje se od trodnevne manifestacije na izletištu „Orah“(viteški sajam i uprizorenje bitke u izvedbi Reda vitezova Ružice grada), gostovanja na tradicionalnoj dvodnevnoj manifestaciji u Nagyharsany, sudjelovanja na Danima hrvatske kulture u Villanyju te organiziranja Dana mađarske kulture u Orahovici. Osim manifestacija biti će priređena i stručna predavanja na kojima će sudjelovati i strani povjesničari koji se bave proučavanjem Otomanskog carstva u Panonskoj regiji te će Grad Orahovica nabaviti vrijednu opremu poput viteških kostima i srednjovjekovnog oružja i oruđa. Projekt pod nazivom „Kraj dominacije Otomanskog carstva u Panonskoj regiji“ doprinijet će i izravnoj koristi lokalnih zajednica s obje strane granice jer su najveća sredstva u projektu namijenjena obnovi tzv. domova kulture. Konkretno, u Orahovici će se izvesti unutarnje uređenje kino dvorane u jedan višenamjenski javni prostor za razna događanja, dok će se u Villanyju zamijeniti stolarija i krovište Doma kulture.

{gallery}SlikeGodina2015/Villany05-2015{/gallery}