Gutmannova željeznica značajan je dio povijesti Slavonije i Baranje

2015 05 02 DanGrada Izlozba002

Udruga za kulturu i umjetnost „ZUM“ Belišće povodom dana grada Orahovice, u holu velike gradske Vijećnice postavila je izložbu pod nazivom „Gutmanom od Osijeka do Orahovice“. Riječ je o izložbi koja pokazuje pravce, vlakove i zapise rada Gutmannove željeznice

– Ova izložba je nastala iz više razloga. Prvi razlog je sentimentalne prirode jer je moj djed bio jedan od Gutmannovih željezničara, drugi razlog je 130. obljetnica grada Belišća i tvornice Gutmann koja je izgradila ovu prugu od Osijeka do Slatinskog Drenovca, a treći je razlog 155 godina hrvatskih željeznica, obljetnica koja se slavi ove godine. Eksponati za ovu izložbu su pronađeni u muzeju grada Belišća te u privatnim zbirkama građana svih krajeva Slavonije. U Orahovici sam želio postaviti ovu izložbu jer je moj otac rođen ovdje, a i jedna trasa spomenute pruge je dakako prolazila kroz ovaj grad. – kaže autor izložbe Dubravko Maričić, tajnik udruge ZUM Belišće.

Gutmannova željeznica je izvukla u tom vremenu, ovaj kraj iz prometne izolacije. U vrijeme nastanka ove, privatne željeznice, nije bilo mogućnosti da tadašnja država napravi prugu normalnog kolosijeka. Tada su se davale koncesije privatnim investitorima i Gutmann je prihvatio ponudu budući da su šume s područja Valpova i Donjeg Miholjca bile pri kraju s eksploatacijom pa je imao potrebu za širenjem na druge dijelove. Tako se Gutmann proširio ovamo prema Papuku gdje je uzeo šume u koncesiju i sagradio prugu na ovom potezu. Gutmanova željeznica uistinu je upisala povijest naše Slavonije. Gospodin Maričić je pozvao građane Orahovice koji posjeduju nešto od stare Gutmannove željeznice da se priključe ovoj izložbi. Izložbu je otvorio gradonačelnik grada Orahovice Josip Nemec koji je rekao kako je ovo jedan lijep način da se vizualno i kroz tekstove upoznamo s povijesti ovog kraja, pogotovo mlađe generacije kojima je ime Gutmann nepoznanica. Gradonačelnik se zahvalio gospodinu Maričiću te pozvao sve građane i sve zainteresirane da pogledaju izložbu.

 

{gallery}SlikeGodina2015/DanGrada2015/Gutmann2015{/gallery}