Orahovica, Villany i VIDRA nastavljaju dobru suradnju

kino04 201500006

Realizacijom pojedinih projekata, Grad Orahovica pokazao je da zna i može provesti EU projekte i da za to ima potreban educirani kadar. Kao rezultat dobre suradnje na prijašnjim projektima Orahovice, Villanyja i VIDRA – e, u srijedu, 01. travnja 2015. godine, započeo je projekt pod nazivom „Kraj dominacije Otomanskog carstva u Panonskoj regiji, odobren iz IPA prekograničnog programa Mađarska – Hrvatska 2007 – 2013. Nositelj projekta je mađarski grad Villany, a partneri su Grad Orahovica i VIDRA, s pridruženim partnerima općinom Nagyharsany i Redom vitezova Ružice grada.

Od ožujka 2012. godine, kada je poslana prijava, projekt je pozitivno ocijenjen, ali zbog nedostatka sredstava stavljen je na pričuvnu listu, sve do 30 siječnja 2015. godine, kada je odobren. Vrijednost projekta iznosi 428.786,80 eura, a iznos budžeta Grada Orahovice je 161.162,00 eura, odnosno 1.231.486,06 kn. Europska unija sufinancirat će projekt u iznosu 85%, a 15% sredstava financirat će se iz Proračuna.

Bogata kulturno – povijesna baština Orahovice i Villanya, s osvrtom na doba Otomanskog carstva, iskorištena je u projektu kao poveznica glavnih aktivnosti u vidu kulturno – turističkih manifestacija s obje strane granice, gdje će veliku ulogu imati pridruženi partneri kao glavni akteri atraktivnih priredbi. Od travnja 2015. do kraja svibnja 2016. godine planirano je više događanja u Orahovici i Villanyju, ali najveća sredstva u projektu namijenjena su za građevinske radove obnove javne infrastrukture, tzv. domova kulture, s obje strane granice. Konkretno, u Orahovici će se izvesti unutarnje uređenje sadašnje kino dvorane u višenamjenski javni prostor za razna scenska i multimedijalna događanja. Kroz planirana sredstva u iznosu od 107.000,00 eura, obnovit će se pozornica, gledalište, ulaz sa info pultom i garderobom za gledalište, izmijenit će se unutarnja i vanjska stolarija te će se u potpunosti osuvremeniti sadašnje električne i strojarske instalacije. Također, umjesto neispravnih plinskih peći, dvorana će napokon imati suvremeno grijanje/hlađenje preko roof – topa, krovnog tipa uređaja za grijanje i hlađenje s mogućnošću usisa svježeg zraka i dodatnog dogrijavanja.

„Oba grada imaju dosta toga zajedničkog, a iskustvo koje i mi i oni imamo u povlačenju sredstava iz EU, uz stručnu i savjetodavnu pomoć VIDRA – e i zamjenice župana Sanje Bošnjak, su velika te njihovom razmjenom i međusobnom suradnjom obje sredine mogu profitirati“ – rekao je gradonačelnik Josip Nemec. (T. Petrović)

{gallery}SlikeGodina2015/Kino04-2015{/gallery}