Orahovački kuhari sudjelovali na prestižnoj europskoj kuharskoj konferenciji u Sarajevu

Kuhari 2015 04 003

Projektom WACS Conference po prvi put u povijesti Bosne i Hercegovine, u Sarajevu je održana Konferencija europskih kuharskih organizacija i pod pokroviteljstvom WACS-a, Svjetske kuharske asocijacije. Uz najveću krovnu svjetsku kuharsku organizaciju, podršku Kongresu pružile su i Slovenska kuharska asocijacija, Hrvatski kuharski savez, Talijanska asocijacija kuhara uz mnogobrojne ugledne i priznate profesionalce iz svijeta kuharstva.

Rame uz rame ponajboljih europskih kuhara, bila si članovi orahovačke Udruge kuhara, Dražen Šafar i Zoran Putniković:

– Naša Udruga je uz hrvatsku kulinarsku reprezentaciju koja je sudjelovala u natjecateljskom dijelu programa, bila jedini predstavnik Hrvatske na ovoj europskoj kuharskoj konferenciji.

Treba svakako reći da smo mi bili jedini hrvatski predstavnici koji su aktivno sudjelovali u kuhanju begove čorbe za Guinessa, a sudjelovali smo i na tzv. Trade Showu, odnosno sajmu gdje smo, uz ostale partnere i sponzore konferencije, dobili priliku promovirati gastronomiju i turističke ljepote svog grada i Virovitičko-podravske županije. – započeo je priču predsjednik Udruge kuhara grada Orahovice Dražen Šafar. Šafar iznosi podatke o Begovoj čorbi koja je uistinu bila za pamćenje:

– Begova čorba, koju se 50 kuhara i volontera pravili od ranih jutarnjih sati je teška više od 4.120 kg, a dosadašnji rekord je bio 4.086. Da je čorba bila iznimno kvalitetno izmjerena, potvrdila je tvrtka Rol Vaga iz Kiseljaka, čiji su stručnjaci bili zaduženi za poštivanje standarda koje traži Guinness. Građani su imali priliku obradovati svoje nepce “Begovom čorbom”, jer je napravljeno oko 15.000 porcija. Ostatak čorbe doniran je narodnim kuhinjama. Odgovorni kuhar bio je član Udruženja kuhara BiH Zaim Merdan. “Begova čorba” se kuhala u loncu promjera dva i pol, te jednog metra visine, zapremine 4.100 litara. Recept za čorbu je 1000 kg pilećeg mesa, 200 kg mrkve, 50 kg luka, 15 kg bamije, 100 kg brašna, 15 kg peršina, 50 kg celera, 150 litara ulja, 50 kg maslaca i 10-20 kg začina. Kako su nam rekli domaćini, razlog zašto su izabrali baš Begovu čorbu je što žele njegovati tradiciju bosanske kuhinje. – rekao je Šafar. Dražen Šafar prenio nam je izjavu predsjednika Udruženja kuhara Bosne i Hercegovine Nermina Hodžić:

– Pobijedila je Begova čorba, bosanski inat i gurmani. Ponosan sam na svoje kolege, jer smo se u vrlo teškim uvjetima pripremali za ovaj trenutak. Ovo je promocija bosanske kuhinje koja se svela na pite i ćevape, a mi možemo puno više toga ponuditi. – rekao je Nermin Hodžić. Šafar je na kraju zaključio:

– Moram se zahvaliti domaćinu, kolegama kuharima i Udruženja kuhara BIH na fantastičnom prijemu, vrhunskoj organizaciji i sjajno odabranim i priređenim izletima. Obišli smo cijelo Sarajevo, a poseban osjećaj bio je posjet Međugorju. Mi smo učvrstili svoje veliko prijateljstvo s kuharima iz BIH i zasigurno ćemo vrlo brzo ponovno nešto pripremiti u našem gradu. – zaključio je Dražen Šafar. (V.G.)

 

{gallery}SlikeGodina2015/Kuhari-2015-04{/gallery}