Održana redovna godišnja skupština Udruge HVIDR-a Orahovica

HVIDR aSkupstinai04 2015 011

Udruga HVIDR-a Orahovica održala je 9. travnja 2015. godine redovnu izvještajnu skupštinu u prostorijama „Iva 1“ u Čačincima. Radni dio skupštine počeo je nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća na spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima ispred Općine Čačinci te je predsjednik Udruge Damir Vratković po otvaranju skupštine pozdravio je sve prisutne i predložio radno predsjedništvo u sastavu Ivan Grgurić kao predsjednik te Josip vukovski i Stjepan Pavić kao članovi predsjedništva, a Robert Sam kao zapisničar.

Na skupštini su podnesena izvješća predsjedništva, financijsko izvješće, izvješće nadzornog odbora i izvješće športskog odbora koja su ujedno i jednoglasno prihvaćena. Verifikacijska komisija izvijestila je da se skupštini od 101 člana odazvalo njih 42 s pravom glasa.

Važna točka dnevnog reda bile su izmjene i dopune statuta koje su morale odraditi sve udruge prema novom Zakonu o Udrugama pa je isto tako novi statut Udruge kao takav jednoglasno prihvaćen.

Po istom zakonu od sada sve Udruge moraju imati i nekakvo disciplinsko tijelo te se tako odlučilo da Udruga HVIDR-a izabere 3 člana Suda časti u koji su izabrani Mirko Sekulić kao predsjednik te Robert Sam i Željko Erceg kao članovi.

Nakon izbora završen je radni dio skupštine i počeo je svečani gdje je predsjednik Vratković pozdravio goste, predsjednike Orahovačkih braniteljskih Udruga Stjepana Dujmića, Antuna Grabovca, Zlatka Ivankovića, Miroslava Milovukovića i Miroslava Tota, te predsjednika UHBDDR Duga Međa Darka Eichlera, predsjednika Udruge HVIDR-a Slatina Matu Bubaša, predsjednika ZU HVIDR-a VPŽ Nenada Križića, gradonačelnika grada Orahovice Josipa Nemeca i na kraju i domaćina, načelnika općine Čačinci Mirka Mališa.

Antun Grabovac obavijestio je sve nazočne da koordinacija Udruga organizira autobus za Bleiburg te da će se ulica Ljudevita Gaja preimenovati u ulicu Pave Vukelića – Paje.

Skupu se obratio i Mato Bubaš koji je rekao da dok god je branitelja pričati će se i o Domovinskom ratu i jedino oni čuvaju dignitet Domovinskog rata.

Nenad Križić pričao je o zajedništvu branitelja i kako je teško financirati Udruge, ali unatoč teškim vremenima treba raditi i biti uporan jer uvijek se može bolje.

Domaćin ovogodišnje skupštine, načelnik Mirko Mališ zahvalio se braniteljima na njihovoj žrtvi i rekao kako će kod njega uvijek imati podršku kako privatnu tako i Općine Čačinci.

Gradonačelnik Grada Orahovice, Josip Nemec pohvalio je rad Udruge. Naglasio je kako mu nije jasno da niti jedna vlast ne želi da branitelji budu jedna cjelina već ih dijele, a to nejedinstvo je možda i najveći problem braniteljske populacije jer tko bi išta mogao braniteljima da su složni.

Franjo Bačmaga izvjestio je nazočne o prijedlogu izmjene i dopune zakona o braniteljima koji je poslan ministarstvu gdje bi nezaposleni i nezbrinuti branitelji imali veća prava jer ih se sada stavlja pod socijalne slučajeve što niti jedan čovjek koji se borio za Hrvatsku neovisnost nebi smio biti.

Na kraju skupštine podjeljene su zahvalnice najaktivnijim članovima.

 

{gallery}SlikeGodina2015/SkupstinaHvidra2015{/gallery}