Održana godišnja izvještajna skupština Zajednice udruga HVIDR-a VPŽ

ZUC HVIDR aVPZ 2015 04 27 005

U Orahovici je u nazočnosti delegata i članica Zajednice udruga HVIDR-a Slatina, Orahovica i Virovitica 27. travnja 2015. održana redovita izvještajna skupština Zajednice Udruga i članova HVIDR-a Virovitičko-podravske županije koju je vodilo radno predsjedništvo u sastavu Nenad Križić kao predsjednik te Mato Bubaš, Mirko Poljanac i Damir Vratković kao članovi. Skupštini je nazočilo 30 od 46 delegata, a gosti su bili Saborski zastupnik i predsjednik HVIDR-a RH Josip Đakić, načelnik Općine Čađavica Mirko Rončević, načelnik Općine Crnac Mato Damjan, zamjenik načelnika Općine Čačinci Alen Jurenac, predstavnici braniteljskih Udruga Ivan Stubičar, Darko Božičković, Miroslav Tot, Antun Grabovac, Darko Eichler i Mirko Horvatin, Pavo Tutenov iz Udruge Glasnici istine, Andrija Nekić iz Ureda državne uprave, te domaćin mjesta održavanja skupštine gradonačelnik grada Orahovice Josip Nemec.

Predsjednik Križić je sve nazočne upoznao s poslovnikom o radu skupštine i s izmjenama i dopunama Statuta zajednice koji se morao prilagoditi novom zakonu o Udrugama, a i novom Statutu krovne Udruge HVIDR-a RH. Među raznim spomenutim točkama statuta je i novi naziv koji je do sada bio „Zajednica Udruga HVIDR-a VPŽ“, a novi je „Zajednica Udruga i članova HVIDR-a VPŽ“.

U nastavku su iznesena izvješća predsjedništva, nadzornog odbora, financijsko izvješće i izvješće koordinatora za šport.

Od aktivnosti u 2014. godini istaknuto je obilježavanje Dana Hvidre, sudjelovanje na redovnom Izvještajnom saboru Hvidre Republike Hrvatske, nastavak predstavljanja knjige “Zločin za koji još nitko nije odgovarao”, pozivni turnir u streljaštvu serijskom malokalibarskom puškom (5,6 mm) u suradnji s Općinom Čađavica, obilježavanje vojno-redarstvene akcije “Oluja” u Kninu, Igre hrvatskih branitelja u Crncu, sudjelovanje na SŠNIDOR-u, Organizacija Hodočašća hrvatskih branitelja, hrvatske vojske i policije u svetište u Voćinu itd.

Kod obraćanja gostiju nazočnima se prvo obratio Darko Božićković koji je pozdravio sve i pozvao na sljedeće Hodočašće u Voćinu. Antun Grabovac predsjednik Udruge “UHBDDR PPO 1990-1991” Orahovica se zahvalio Zajednici na suradnji u obilježavanju značajnih obljetnica. Ivan Stubičar predsjednik Udruge “Prvi hrvatski redarstvenik” VPŽ se zahvalio na pozivu i pohvalio rad Zajednice, a Mirko Horvatin rekao da se rad vidi, ali bi trebali istinu o Domovinskom ratu više prenositi na mlađe naraštaje. Načelnik Mato Damjan pohvalio je rad svih u zajednici i rekao da iako je Crnac mala općina uvijek će nastojati pomoći. Načelnik Mirko Rončević obećao je da će pokušati održati sve projekte koji su planirani u suradnji sa Zajednicom.

Gradonačelnik Nemec je u svom govoru spomenuo kako ga uvijek iznenadi koliko Zajednica radi i jedino mu žao što se velika većina udruga može pohvaliti s velikim brojem članova, ali kada treba ići recimo na prosvjede odazove se samo par ljudi. Osvrnuo se i na teško stanje u državi te nadodaje da su se preživjela i gora vremena pa će se valjda i ovo. Gradonačelnikl je rekao da će uvijek pomoći Zajednici te svima zaželio puna zdravlja i veselja.

Josip Đakić je rekao kako je Zajednica odradila stvarno velik broj akcija i psihosocijalnih projekata za sve hrvatske branitelje. Osvrnuo se i na sve veću smrtnost branitelja te kako je to populacija koja nestaje i možda bi trebalo raditi na projektima za centre za zbrinjavanje branitelja. Rekao je da je još pono posla pred Zajednicom i vjeruje kako se jedino ponovnim ujedinjenjem svih branitelja može nešto postići. (T.P.)

 

{gallery}SlikeGodina2015/ZUC-HVIDR-aVPZ-2015{/gallery}