Na Višnjici održana edukacija o održivom gospodarenju otpadom

visnjica04 201500002

U subotu, 11. travnja 2015. godine, u organizaciji udruge gradova i Zaklade Fridrich Ebert Stiftung, na Višnjici je održana obuka o održivom gospodarenju otpadom za gradove Slatina, Orahovica i Virovitica, a kojoj su prisustvovali gradonačelnik Josip Nemec i zamjenica pročelnika JUO Irela Strabić.

Edukaciju je otvorio gradonačelnik Josip Nemec, poželivši dobrodošlicu i ugodan rad svim sudionicima te izrazivši nadu približavanja mogućnosti rješavanja gorućeg problema gospodarenjem otpadom i skorog rješavanja ovog problema. Program edukacije sastojao se od tri aktualna i konkretna modula posvećena zakonskim okvirima gospodarenja otpadom, primjerima dobre prakse gospodarenja otpadom i financiranju sustava gospodarenja otpadom.

Sukladno novom Zakonu o gospodarenju otpadom, pred Hrvatsku su postavljeni određeni ciljevi koji su preuzeti pristupnim pregovorima s EU. Ciljevi su vezani uz smanjenje odlaganja i povećanje recikliranja, sanaciju postojećih odlagališta otpada i izgradnju centara za gospodarenje otpadom. U skladu s postavljenim rokovima, do 31. prosinca 2017. godine sva odlagališta moraju biti zatvorena, a od 01. siječnja 2018. godine sve preuzimaju Centri za gospodarenje otpadom, kojih je predviđeno 13 u Hrvatskoj. Ne udovolji li se obvezama o gospodarenju otpadom, Hrvatska će plaćati visoke penale. Međutim, problem je što, iako je novi Zakon o održivom gospodarenju otpadom donesen po hitnom postupku prije nešto manje od godinu dana, još uvijek nije doneseni velik broj podzakonskih akata koji će regulirati gospodarenjem otpadom, a izvjesno je da će prilagođavanje europskim standardima donijeti i veću cijenu komunalne usluge u koju će biti uračunata nabava nove komunalne opreme, odvoz i deponiranje otpada.

{gallery}SlikeGodina2015/Visnjica04-2015{/gallery}