Centar za edukaciju u Orahovici otvara svoja vrata svim posjetiteljima

ck03 201500004

U četvrtak, 19. ožujka 2015. godine, Gradsko društvo Crvenog križa Osijek u svojim je prostorijama u Osijeku održalo press konferenciju. Sudionici press konferencije bili su Marko Đukić, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Osijek, Aleksandar Včev, predsjednik Gradskog društva Crvenog križa Osijek, Željko Turkalj, predsjednik Savjeta za razvoj GDCK Osijek, Vladimir Šišljagić, župan Osječko – baranjske županije, Denis Ambruš, zamjenik gradonačelnika Osijeka i Josip Nemec, počasni član GDCK Osijek i orahovački gradonačelnik.

Ravnatelj GDCK Osijek Marko Đukić ovom je prilikom predstavio rezultate, aktivnosti i realizirane projekte u protekloj godini, istaknuvši da GDCK Osijek broji 22.183 članova. U protekloj godini dobrovoljnim davanjem krvi prikupljeno je 9269 doza, što u potpunosti zadovoljava potrebe zdravstva RH, a čak 11,47 % su osobe koje su prvi put dale krv. GDCK Osijek organiziralo je prikupljanje pomoći za poplavljena područja, gdje je sudjelovalo ukupno 450 volontera koji su prikupili, sortirali i podijelili 46.382 litre pitke vode, 22.162 kg prehrambenih proizvoda, 13.429 kg higijenskih potrepština, 44.378 kg odjeće i obuće, 220 dječjih kolica, madraca i kreveta te 136 komada posteljine, a odrađeno je ukupno 8.816 volonterskih sati. Od značajnijih događaja u protekloj godini ravnatelj je izdvojio međunarodno osposobljavanje za pružanje pomoći u sklopu projekta „Trening za trenere – priprema timova prve pomoći“ i to što je GDCK Osijek po drugi put u četiri godine bilo domaćin Hrvatskog savjetovanja o obuci neplivača.

Aleksandar Včev, predsjednik GDCK Osijek najavio je osnivanje tvrtke „Centar društvenog poduzetništva d.o.o.“, čime će Villa Mikica u Splitu i Centar za edukaciju u Orahovicu otvoriti svoja vrata svim posjetiteljima. Tvrtka je u postupku registracije, a Centar za edukaciju osječkog Crvenog križa u Orahovici od 01. srpnja 2015. svoja će vrata otvoriti kao turističko naselje sa 3 zvjezdice sa 170 do 180 ležajeva. Također, Medicinski fakultet Osijek, Hrvatsko društvo za integrativnu medicinu Osijek, Udruga za promicanje kvalitete života i GDCK Osijek u Centru za edukaciju u Orahovici osnivaju Nacionalni centar za integrativnu medicinu koji će se baviti integriranjem svih vrsta zdravstvene pomoći ljudima. Centar će se između ostalog baviti i istraživanjem utjecaja mikroklimatskih uvjeta u širem prostoru Orahovice na zdravlje ljudi i fenomena blizanaca te je prvi takav centar u Hrvatskoj. Iako centar za edukaciju u Orahovici otvara svoja vrata svim posjetiteljima, programi Crvenog križa nastavit će se nesmetano provoditi u svim objektima.

Gradonačelnik Josip Nemec zahvalio je svima koji su prepoznali Orahovicu i koji su podržali otvaranje Nacionalnog centra za integrativnu medicinu i otvaranje turističkog naselja u Orahovici. Također je pohvalio izvješća i aktivnosti Gradskog društva Crvenog križa Osijek uz napomenu da će Grad Orahovica i dalje nastaviti pružati podršku. (T. Petrović)

{gallery}SlikeGodina2015/Gdckosijek03-2015{/gallery}