FINANCIJSKE POTPORE FONDA ZA ZAŠTITU OKOLIŠA I ENERGETSKU UČINKOVITOST U 2015. – radionica u HGK u Požegi, 03.02.2015.

pozega0200001

Predstavnici Grada Orahovice, sudjelovali su na stručnoj radionici koju su u HGK u Požegi, organizirali Ministarstvo zaštite okoliša i prirode i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a predstavljen je plan potpora vezano za energetsku učinkovitost i uspostavu sustava gospodarenja otpadom, koje će biti dostupne kroz čitav niz natječaja tijekom cijele godine.

Zamjenik ministra Hrvoje Dokoza, najavio je da je ove godine na raspolaganju 600 mil kn bespovratnih sredstava namijenjenih jedinicama lokalne samouprave, privatnom sektoru ali i svim fizičkim osobama.

Ono što se zadnjih dana najvaljivalo u medijima, a posebno je interesantno za sve naše građane, službeno je i potvrđeno: početkom ožujka raspisati će se natječaj za obnovu obiteljskih kuća po novom puno jednostavnijem modelu, a to značida će svaki građanin moći prijviti obnovu svoje kuće direktno u Fonda, a ne preko JLS, što se do sada u praksi pokazalo sporo i neučikovito. To se u prvom redu odnosi na aktivnosti za poboljšanje energetske učinkovitosti poput obnove fasade, vanjske stolarije, krovišta, izmjene i nadogradnje toplinskog sustava.

U ovom trenutku važno je da svi koji planiraju takvu obnovu, sačekaju otvaranje natječaja, jer će se moći sufinancirati samo oni troškovi nastali nakon prijave obnove u Fond. Rečeno je kako je cilj da se što više obiteljskih kuća obnovi, a svi koji zadovolje formu prijave, dakle dostave traženu dokumentaciju, ostvariti će pravo na potporu, a ne kao do sada, kada su se sredstva dodjeljivala temeljem rang lista kandidata u općinama i gradovima.

Osim obnove obiteljkih kuća, sufinanciraju se svi oblici zahvata i izrade dokumentacije kojima se poboljšava životni standard i koji imaju povoljan utjecaj na okoliš, poput sustava s OIE, hibridnih i električnih vozila, električnih bicikla, obnova javnih i nestambenih zgrada te infrastrukture u nadležnosti JLS, poput energetske učinkovitosti javne i rezidencijalne rasvjete, nabave komunalne opreme, vozila i gradnje reciklažnih dvorišta. Novost ove godine je da će se sufinancirati i kućanski aparati, tzv. bijela tehnika razreda A i više, u iznosima od 500-800 kn po prijavi.

Na kraju zaključak je, da će ovogodišnji natječaji imati jednostavnije prijavne obrasce i manji obim popratne dokumentacije, kako bi sredstva zaista bila dostupna svima koji žele bolji standard i uštede na režijskim troškovima. Ostaje nam da pratimo najvljene natječaje i da sami prosudimo ove pozitivne komentare iz Požege. Za sve zainteresirane u Fondu je otvorena besplatna telefonska linija i e-adresa gdje građani mogu dobiti potrebne informacije: 0800-200-170 (radnim danom 9-15 sati) i upiti na: obiteljske-kuce@fzoeu.hr(I.S.)