Orahovica slavi 110. godina turizma

000 StareSlike010

Orahovica i turizam zajedno žive već 110. godina. Malo koje mjesto može se pohvaliti turističkom tradicijom poput orahovačke. No, kako je sve krenulo? Orahovica je temelje turizma gradila na kupalištima, kulturno – povijesnoj baštini, čistom zraku i očuvanoj prirodi. Mnogi su liječnici davali preporuku za odlazak u Orahovicu na oporavak u bujnom zelenilu, izvorskoj vodi i čistoći zraka.

Kao godina u kojoj je niknuo turizam u Orahovici uzima se 1905. godina, godina kada je osnovano „Društvo za poljepšanje Orahovice“. Ova je organizacija pokrenula inicijative i djelatnosti na novim programima među kojima je uređenje grada, njegovo ozelenjivanje, izgradnja kupališta, perivoja, organiziranje prvog nijemog kina i kinopredstava, provođenje elektrifikacije mjesta, pokretanje masovnog izletništva, otvaranje javnih putova i staza do poznatih spomenika u prirodi.


Društvo za poljepšanje Orahovice bilo je pokretač kulturno – prosvjetne djelatnosti osnivanjem tamburaške diletantske i plesne sekcije u okvirima pučke čitaonice. U ove aktivnosti uključili su se brojni građani, intelektualci, zanatlije i poljoprivrednici. Otkako je 1907. godine završena izgradnja Spitzerova hotela, u Orahovicu je dolazilo sve više ljudi, a neki su ovdje provodili i dio svog ljetnog odmora. Da bi odmor bio što ugodniji, nedostajalo je kupalište. Odlukom upravnog odbora Društva, odlučeno je početkom 1914. da se nedaleko hotela sagradi kupalište ograđeno drvenim daskama, što je uz utrošak od 4.000 kruna i učinjeno. Kupalište je površinom bilo malo i vrlo skromna izgleda, gdje su na kupanje dolazili samo muškarci, a 1922. godine je prošireno. Imalo je 24 kabine za presvlačenje, ležaljke, odskočnu dasku, tuš i raspored kupanja. Društvo je prestalo s djelovanjem za vrijeme I. svjetskog rata, ali nakon njega ponovno nastavlja s radom. Nakon II. svjetskog rata u Orahovici ponovno oživljava izletnička i turistička djelatnost, kada je 1956. osnovano Turističko društvo „Ružica grad“. Razvoju turizma u Orahovici pogodovao je i razvoj željezničkog prometa. Prvi vlak stigao je u Orahovicu 02. siječnja 1907. godine, tzv. Slavonsko – podravska željeznica, a 1908. sagrađena je prva željeznička jednokatna stanica. Presjedanjem u Čačincima na tzv. državnu željeznicu moglo se putovati na sve strane.

Godine 1961. započela je izgradnja umjetnog jezera i smještajnih objekata za odmor i rekreaciju radnog čovjeka u Duzluku nedaleko Orahovice. Jezero je izgrađeno gradnjom umjetnog nasipa, a opskrbljivalo se planinskom vodom iz vlastitog izvora. Godinama je primalo mnoge kupače. Oko jezera je izgrađeno 35 bungalova sa 120 kreveta koji su pripadali radnim organizacijama, uglavnom iz Osijeka. Sezona kupanja trajala je od 01. svibnja do 15. rujna, a godišnje je jezero posjećivalo 30.000 do 35.000 kupača.

U duhu stoljetnog nastojanja za poljepšanjem i ugodnim boravkom u Orahovici, sagrađen je hotel Dukat te je temeljito obnovljen stari hotel Ružica grad. Vrlo lijepo uređeno je i kupalište na jezeru, a suvremeno su uređene i opremljene pojedine kavane i svratišta, da bi se izletnici i putnici osjećali što ugodnije. Kompleks „Jezero – Ružica grad“ danas se prostire na oko 60 hektara. Zahvaljujući brojnim ulaganjima, izletište Orah ljepše je nego ikada prije te ga se smatra biserom kontinentalnog hrvatskog turizma. Tijekom ljetne sezone, izletište Orah posjeti između 200.000 i 250.000 posjetitelja i kupača.

Početkom 2008. godine otvoren je i Turistički ured, čime je turistička djelatnost dobila nov polet, postaje sveobuhvatnija i kvalitetnija. Njezino djelovanje osjetili su građani i primijetili gosti namjernici. Otvaranje Turističkog ureda nije bilo značajno samo za razvoj turizma, već za promidžbu svega što Orahovica ima, od bogate tradicije do gospodarstva. Na području grada registrirano je 5 smještajnih objekata sa 100 – tinjak ležajeva. Prema podacima Turističke zajednice grada Orahovice, u periodu od 2009. do 2014. godine u Orahovici je registrirano 7.103 dolaska i 17.975 noćenja. Turisti su prepoznali Orahovicu kao sjajan grad za odmor i rekreaciju, prepoznali su njezinu vrijednost i ljepotu.

Orahovica je kroz godine pokazala da su u dugogodišnju tradiciju utkani trud, znanje, ljubav i vizija turizma i da se s pravom može reći da je Orahovica grad turizma.(T. Petrović)

 

{gallery}SlikeGodina2015/110GodinaTurizma{/gallery}