Voćin pamti svoje žrtve

vocin12 2014 017

Šesto hodočašće hrvatskih branitelja „Gospi Voćinskoj“ i ove je godine okupilo velik broj sudionika koji su došli odati počast civilnim žrtvama, njih 47 koje su srbočetnici masakrirali 13. prosinca 1991. godine, prije točno 23 godine, ali i žrtvama koje su 1999. godine, nedaleko Voćina, stradale od zaostale mine. U organizaciji Zajednice udruga HVIDR – a VPŽ, a pod pokroviteljstvom Ministarstva branitelja, brojni hodočasnici sudjelovali su u pokorničko – molitvenoj procesiji od Prebdene do župne crkve Pohoda Blažene Djevice Marije, gdje je svetu misu predvodio požeški biskup mons. dr. Antun Škvorčević. Nakon misnog slavlja, na spomen obilježju u središtu Voćina, brojna izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće.

U voćinu se 13. prosinca 1991. godine dogodio jedan od najvećih pokolja hrvatskog stanovništva. Prije povlačenja s Papuka, srpski pobunjenici i Šešeljevi „Beli orlovi“ mučki su ubili 47 hrvatskih civila. Najmlađem, Goranu Salaću, bilo je tek 19 godina, a najstarijem, Antunu Boljkovcu, 84 godine. Srbočetnici nisu birali ni žrtve ni mjesto. Hrvatski osloboditelji u Voćinu masakrirane stanovnike pronalazili su u dvorištima, krevetima, u kanalima uz cestu i na livadama. Kao da nisu dovoljno zla učinili, prije napuštanja tog područja, do temelja su razorili župnu crkvu Gospe Voćinske iz 13. stoljeća.

Među velikim brojem hodočasnika iz cijele Hrvatske, koji su došli odati počast žrtvama Voćina koji su svoje živote dali za slobodu Hrvatske, bili su načelnik općine Voćin, Predrag Filić, župan Virovitičko – podravske županije, Tomislav Tolušić, predsjednik HVIDR – a RH, Josip Đakić, potpredsjednik Sabora, Željko Rainer, izaslanica Ministarstva branitelja, Marija Bajan Prokl, izaslanik Ministarstva obrane, general Siniša Jurković, načelnik Policijske uprave VPŽ, gradonačelnik Virovitice, Ivica Kirin, gradonačelnik Slatine, Ivan Roštaš, gradonačelnik Orahovice, Josip Nemec, kao i većina načelnika s područja županije.(T. Petrović)

{gallery}SlikeGodina2014/Vocin12-2014{/gallery}