Virkas 2015.

virkas12 2014 001

Kazalište Virovitica, povodom proslave 70. godišnjice rada kazališta, početkom sljedeće godine, organizira 11. Virovitičke kazališne susrete, Virkas. Proslava 70. godišnjice rada kazališta započet će 06. veljače 2015. godine u Virovitici premijerom predstave Mate Matišića „Legenda o sv. Muhli“. Kao i proteklih godina, orahovčani će i u 2015. godini, uz sufinanciranje Grada Orahovice, imati priliku uživati u kazališnim predstavama koje će u sklopu Virkasa biti održane u prostorijama bivše kino dvorane u Orahovici.

Prva je na repertoaru, u subotu, 08. veljače 2015. godine, komedija Ljubomira Kerekeša „Ljubaf“. „Ljubaf“ je komedija u kojoj su ljudska uskogrudnost, pametovanje oko ničega, obrana mentalnog hendikepa i ograničenost, jedina oružja kojim se ovi ljudi bore za prevlast unutar životnih okolnosti. Srećko Frljužec, koji zna gdje je njemu mjesto u kući, nema puno slobode između žene Đurđice i žestoke punice Štefice. Malo topline u Srečkov život unosi prijatelj Ivek, a najviše iskrene ljubavi iskazuje susjed Đura prema svojoj simpatiji iz srednje škole, gospođi Štefici. Najaktualniji problemi komedije su politički, ekonomski i društveni, a upravo je ljubav ta koja bi trebala biti uvijek najaktualnija.

U subotu, 14. veljače 2015. godine, biti će izvedena predstava „Ćup“, nastala prema djelu jednog od najvećih pisaca komedija u rimskoj književnosti, Tita Makacija Plauta. „Ćup“ obrađuje priču o starom škrtcu Euklionu koji pronalazi ćup zlata i od tada neprestano bdi nad njim, a taj se motiv isprepliće s motivom ljubavi.

Na repertoaru 11. Virkasa nalaze se predstave za djecu, komedije i drame, odnosno ponajbolje predstave kazališta koja sudjeluju na Virkasu .(T. Petrović)