„Šačica avanturista“ prije 23. godine oslobodila područje bivše općine Orahovica

OOBOO2014 008

U organizaciji Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata Policijske postaje Orahovica 1990 – 1991, u nedjelju, 14. prosinca 2014. godine, u Domu kulture u Zdencima, svečano je obilježena 23. obljetnica akcije „Otkos 10“ i oslobađanja privremeno okupiranih područja bivše općine Orahovica. Svečanosti je nazočila zamjenica župana VPŽ, Sanja Bošnjak, saborski zastupnik i predsjednik HVIDR – a RH, Josip Đakić, načelnik Zdenaca, Tomislav Durmić, gradonačelnik i predsjednik Udruge UDVDR RH Podružnica Virovitičko – podravska, Josip Nemec, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, mnogi ratni zapovjednici, suborci i obitelji poginulih branitelja.

U sklopu obilježavanja ovih važnih obljetnica, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata zapalili su svijeće i pomolili se na svim spomen obilježjima poginulim braniteljima na području bivše općine Orahovica. O značaju i provedbi operacije u svom je izlaganju podsjetio predsjednik UHBDDR Policijska postaja Orahovica 1990-1991, Antun Grabovac, rekavši da je oslobađanje privremeno okupiranih područja bivše općine Orahovica bila povijesna pobjeda za Hrvatsku i hrvate s ovog područja. Bila je to prva i najveća oslobodilačka akcija u Domovinskom ratu.

Sve nazočne prigodnim riječima pozdravio je i predsjednik UDVDR RH Podružnica Virovitica i orahovački gradonačelnik Josip Nemec, uputivši zahvalu gospodinu Grabovcu što iz zaborava izvlači ovaj povijesno važan događaj. Gradonačelnik je rekao da je uspješna strateška obrana i zajedništvo branitelja pokazalo nesalomljiv duh hrvatskog naroda.

„Otkos 10“ prva je uspješna oslobodilačka operacija Oružanih snaga RH u Domovinskom ratu, kojom je od 31. listopada do 4. studenog 1991. godine od srpskog agresora oslobođeno područje Bjelovarsko – bilogorske i Virovitičko – podravske županije. Pretrpivši neočekivan poraz, 5. studenog 1991. godine, neprijatelj traži dogovor o prekidu vatre, no nije poštivao dogovoreno primirje te je 5. prosinca 1991. godine počela druga faza operacije koja je trajala 10 dana. Po završetku akcije ukupno je oslobođeno ukupno 900 km2 tada okupiranog područja RH. Uspjeh akcije „Otkos 10“ nije značio samo vraćanje okupiranog teritorija, nego i vraćanje morala hrvatskoj vojsci, koja je u to vrijeme bila sastavljena uglavnom od još uvijek neiskusnih dragovoljaca. (T. Petrović)

 

{gallery}SlikeGodina2014/OOBOO2014{/gallery}