Sjećanje na pad Vukovara

Kao i diljem Hrvatske, 23. obljetnicu pada Vukovara obilježili su i građani Orahovice. Orahovački gradonačelnik Josip Nemec, predstavnici Grada i udruga proizašlih iz Domovinskog rata, Savjet mladih grada Orahovice, Mladež HDZ – a te brojni građani dostojanstveno uz molitvu zapalili su svijeće duž šetnice od kolodvora do Doma zdravlja i prisjetili se velike vukovarske žrtve.

Prije 23 godine, 18. studenog 1991. godine, simbol Domovinskog rata – Vukovar, pao je u srpske ruke nakon 87 – dnevne opsade grada od strane Jugoslavenske narodne armije. Opkoljeni Vukovar branilo je oko 2 000 slabo naoružanih  branitelja, dok je s druge strane bilo više od 50 000 pripadnika JNA. S obzirom na velik nesrazmjer u ljudstvu i naoružanju, vojne procjene predviđale su da se obrana Vukovara može održati svega nekoliko dana. No branitelji su izdržali gotovo 3 mjeseca neprekidnih napada. Grad je danonoćno izlagan strahovitim granatiranjima. Najmlađi ranjenik imao je 6 mjeseci, a najstariji 88 godina. Točan broj vukovarskih žrtava još uvijek je nepoznat. Bitka za Vukovar završila je 18. studenog 1991. godine kada je znatno nadmoćniji neprijatelj okupirao središte grada.

Poštujući Vukovar, njegovu žrtvu i heroje, poštujemo sve heroje i žrtve Domovinskog rata jer je Vukovar simbol hrvatskog otpora, junaštva i žrtve za neovisnu Hrvatsku. Svakog 18. studenog diljem Hrvatske gori svijeća slobode i neovisnosti za one kojih više nema! (T. Petrović)

{gallery}SlikeGodina2014/VukovarLampioni2014{/gallery}