Na Međunarodni dan djeteta gradonačelnik posjetio Dječji vrtić „Palčić“

U svijetu se danas obilježava Međunarodni dan djeteta. Prije 25 godina, 20. studenog 1989. godine, na Glavnoj skupštini Ujedinjenih naroda usvojena je konvencija o pravima djeteta koja govori o obvezama odraslih u odnosu prema djeci i zaštite djece. Tom prigodom orahovački gradonačelnik posjetio je mališane u Dječjem vrtiću „Palčić“. Svi su bili vidno obradovani posjetom te su svoju zahvalnost gradonačelniku za poklonjenu pažnju izrazili pjesmom „Sretan Božić svakome“. Naime, mališani polagano pripremaju program koji će izvesti prilikom posjete Sv. Nikole te su ovom prigodom pokazali jedan mali dio.

 

Rano djetinjstvo najvažnije je razdoblje u razvoju svakog djeteta i uloga roditelja u tom periodu je neizmjerna. I baš zato, drage mame i tate, djedovi i bake, nemojte nikada zaboraviti: djeca su naša najveća radost i bogatstvo, stoga im pružimo mogućnost da žive i odrastaju u zdravoj i sretnoj okolini. Povodom Međunarodnog dana djeteta, svim našim mališanima želimo sretno, ugodno i bezbrižno djetinjstvo! (T. Petrović)

Danas je pravi dan da se podsjetimo 10 dječjih zapovijedi:

1. Moje ruke su male: ne očekujte savršenstvo dok spremam krevet, crtam ili bacam loptu.

2. Moje su noge kratke: usporite kako bih vas mogao stići.

3. Moje oči nisu vidjele svijet kao što su vaše: pomozite mi da otkrijem svijet. Nemojte me sputavati.

4. Kućni posao neće pobjeći. Ja neću još dugo biti malen – nađite vremena za igru sa mnom.

5. Ja sam vaš poseban dar, tako sa mnom  i postupajte.

6. Trebam vašu podršku dok rastem. Nemojte mi prigovarati i kažnjavati me. Zapamtite – možete prigovarati mojim postupcima, a da ne prigovarate meni.

7. Pružite mi slobodu samostalnog odlučivanja. Dopustite mi da pogriješim kako bih mogao naučiti iz vlastitih grešaka. Tako ću jednog dana biti sposoban da donosim pravilne odluke.

8. Nemojte se bojati otići bez mene na vikend. Potreban vam je odmor od mene, a i meni od vas. To je također odličan način da mi pokažete kako ste međusobno važni jedno drugom.

9. Znam da je to teško, ali nemojte da me uspoređujete s mojom braćom i sestrama ili s drugom djecom.

10. Nemojte raditi stvari umjesto mene. Tada osjećam da način na koji ja to radim nije dovoljno dobar i da vas razočarava

 

{gallery}SlikeGodina2014/Dandjece11-2014{/gallery}