Majstori bosanske kuhinje oduševili okusima, a sevdalinka ispunila dušu

U organizaciji Udruge kuhara grada Orahovice te suorganizaciji Grada Orahovice, Turističke zajednica grada Orahovice i LAG-a Papuk u Orahovici je održana ”Večer bosanske kuhinje”. Gosti Orahovice bili su dvojica vrhunskih kuhara iz Sarajeva, Zaim Merdan bosansko-hercegovački kuharski reprezentativac i šef kuhinje hotela Radon Plaza u Sarajevu te Zakir Rokša također reprezentativac BiH te šef kuhinje restorana Element također u Sarajevu. Merdan i Rokša za Orahovčane su pripremili tradicionalna jela bosanske kuhinje kao što su bosanski lonac, begova čorba, hajdučki ćevap, sogam golma (punjeni luk)  te mnoštvo drugih delicija uz poneke tradicionalne bosanske slastice na čelu s tufakijama, baklavom i pitom krumpirušom Sve je počelo u kuhinjskom praktikumu Srednje škole ”Stjepan Ivšić” gdje su gosti kuhari pripremali sva jela te paralelno održali edukativnu radionicu učenicima srednje škole koji su i sami aktivno sudjelovali u pripremi bosanskih jela.

Potom je održano predavanje LAG-a Papuk na temu ”Program ruralnog razvoja 2014.-2020”. Na svečanoj večeri u prepunom hotelu Ružica grad svi su bili oduševljeni okusima, pohvale su prštale na sve strane:

-Prije svega želio bih se zahvaliti mom prijatelju Draženu (nap.a. – predsjednik Udruge kuhara grada Orahovice Dražen Šafar) na pozivu u ovaj prekrasan grad i među ove drage ljude. Drago mi je da im se svidjela naša kuhinja, da smo svi zajedno uživali u ovoj prekrasnoj večeri. Cilj našeg dolaska je podebljanje velikog prijateljstva kojeg imamo s kolegama kuharima iz Hrvatske, posebno udrugom kuhara iz Orahovice.  – rekao je Zaim Merdan. Večer bosanske kuhinje uveličali su i predstavnik Hrvatskog kuharskog saveza Božidar Đurničić, majstor kuhar zlatnog sponzora Večeri Podravke Dražen Đurišević, orahovački gradonačelnik Josip Nemec te voditelj LAG-a Papuk Saša Rister. Uz sjajan nastup glazbenog sastava iz Požege, iznenađenje večeri bio je dolazak i nastup briljantnih Slavonskih trubača iz Virovitice, Požege i Đurđenovca:

-Pokušali smo Orahovčani i građanima okolnih gradova i mjesta dočarati svu ljepotu bosanske kuhinje te ujedno predstaviti kulturu i običaje susjedne nam države. Zato si doveli ova dva vrhunska kuhara koja su prošla cijeli svijet i koji su istinski majstori kuhinje. Drago mi je da se okupio velik broj ljudi što pokazuje da je naša Udruga ponovno više nego pogodila s organizacijom. Od srca hvala svim sponzorima bez kojih sve ovo ne bi bilo moguće. – riječi su ”glavnog krivca” za ovu veličanstvenu večer, predsjednika Udruga kuhara grada Orahovice Dražena Šafara. Nakon svega viđenog i kušanog, opći zaključak je bio da je Orahovica imala istinsku Bosnu u malom. Majstori bosanske kuhinje oduševili su okusima, a na kraju je i sevdalinka ispunila dušu kako samo ona to zna.  (V.G.)

{gallery}SlikeGodina2014/VecerBosanskeKuhinje2014{/gallery}