Gradonačelnik na „6. godišnjem susretu gradonačelnika i poduzetnika“ u Šibeniku

U organizaciji Udruge gradova i časopisa Lider od 12. do 14. studenog 2014. godine u šibenskom hotelu Ivan održan je 6. Susret gradonačelnika i poduzetnika kojemu je prisustvovao i gradonačelnik Orahovice Josip Nemec.

Susret su pozdravnim govorom otvorili glavni urednik Lidera Miodrag Šajatović, predsjednik Udruge gradova RH Željko Turk, gradonačelnik Šibenika Željko Burić, šibensko-kninski župan Goran Pauk i regionalni menadžer poslovanja Hypo Alpe Adria Bank Krešimir Kopić. Glavne teme rasprave bile su zaštita okoliša i gospodarenje otpadom, reforma sustava vodnog gospodarstva, korištenje sredstava iz fondova Europske Unije, porezna politika i regionalni razvoj.

Konferenciji su prisustvovali ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović i potpredsjednik Vlade RH Branko Grčić. Ministar Zmajlović govorio je o realizaciji ciljeva u gospodarenju otpadom. Otpad, koji je važno gospodarsko pitanje, vidi kao priliku za otvaranje novih radnih mjesta kroz izgradnju 13 centara za zbrinjavanje i obrađivanje otpada. Hrvatska do kraja 2018. godine mora uvesti cjeloviti sustav gospodarenja otpadom, a ministar je naglasio da su već do sada gradovi i općine napravili mnogo. Istaknuo je da je potrebno educirati građane o razdvajanju. otpada, što je ujedno i najteže.

Potpredsjednik Vlade Grčić predstavio je reformu sustava regionalnog razvoja RH i elemente porezne reforme. Kroz mjere Vlade lokalnim jedinicama planira se kompenzirati dio sredstava koje će izgubiti izmjenama Zakona o porezu na dohodak. Na taj način, gradovima će se usmjeriti sav prihod od kamata na štednju. Također, pozvao je gradonačelnike i poduzetnike na povećanu aktivnost na natječajima za EU sufinanciranje.

U sklopu susreta održana je sjednica Predsjedništva Udruge gradova i redovna godišnja sjednica Skupštine na kojoj se najviše raspravljalo o položaju i perspektivi lokalne samouprave te regionalnom razvoju Republike Hrvatske u sklopu predložene porezne reforme. Ujedno, Udruga je podnijela Izvješće o radu za 2014. godinu te Plan rada za 2015. godinu.

Dodijeljena su i priznanja najtransparentnijim gradovima, općinama i županijama. Na temelju istraživanja transparentnosti i otvorenosti rada jedinica lokalne i regionalne samouprave koje provodi GONG i Udruga gradova za najtransparentniji grad izabran je grad Rijeka. U kategoriji županija izabrana je Varaždinska županija, dok je u kategoriji općina za najveći pomak u odnosu na 2012. godinu izabrana općina Belica.(M.V.)

{gallery}SlikeGodina2014/Sibenik11-2014{/gallery}