Izaslanstvo Kosova oduševljeno Orahovicom i Virovitičko-podravskom županijom

Stručnjaci iz Savjetodavne službe kosovskog Ministarstva poljoprivrede od 15. do 19. rujna gostuju u Virovitičko-podravskoj županiji, a posjet je organiziran u sklopu njihovog projekta „Razvoj ruralnih područja putem promicanja savjetodavnih službi“. U sklopu posjeta ”najslađoj” hrvatskoj županiji, izaslanstvo kosovskog Ministarstva poljoprivrede posjetilo je i Orahovicu u kojoj su vidjeli proizvodnju vina i lješnjaka Poljoprivrednog poduzeća Orahovica, potom podrum OPG-a Patkoš, prostorije LAG-a Papuk Orahovica, a u završetku njihovog posjeta primio ih je i orahovački gradonačelnik Josip Nemec. Gostima s Kosova i u Orahovici jedan od domaćina bio je pročelnik županijskog Upravnog odjela za zajedničke politike i fondove EU Tugomir Majdak koji je također istaknuo važnost ovog posjeta i suradnje Hrvatske i Kosova.  Gosti s Kosova  bili su oduševljeni viđenim, a posebno su imali puno pitanja vezanih uz Lokalnu Akcijsku Grupu. Direktor Poljoprivredno-savjetodavne službe pri Ministarstvu poljoprivrede Republike Kosovo, Hisni Taqi naglasio je kako se nada se da će ono što su vidjeli i naučili moći primijeniti i u svojem okruženju u okviru poljoprivrede i ruralnog razvoja:

-Evo i u ovome posjetu smo shvatili da u Hrvatskoj imamo odličnog prijatelja i partnera. Mi smo ovdje kako bi stekli nova iskustva od države koja je u Europskoj uniji i kako bi ista prenijeli u svojoj zemlji. Moram se zahvaliti svima koji su nas sjajno dočekali ovdje u Virovitičko-podravskoj županiji i presretan sam što su nam ovdje otvorena sva vrata za buduću suradnju. – rekao je Taqi. Orahovački gradonačelnik Josip Nemec također je izrazio zadovoljstvo posjetom izaslanstva republike Kosovo kao budućih poslovnih partnera, ali i države prijatelja:

-ovo je već drugi puta u nekoliko mjeseci da nas posjećuju izaslanstva iz republike Kosovo i mogu reći da smo sada već ostvarili jedan prvi prijateljski odnos. Vjerujem da će iz ovih odnosa doći do jedne prave suradnje kako na gospodarskom tako i na kulturnom i svim ostalim planovima. Ono što smatram da je najvažnije je da pomognemo tim ljudima i njihovoj državi da uđu u Europsku uniju što spremniji. – rekao je orahovački gradonačelnik Nemec. Svi izaslanici koji su posjetili Hrvatsku i Virovitičko-podravsku županiju otišli su punih notesa i prepuni novih iskustava i saznanja. (Vladimir Grgurić)

{gallery}SlikeGodina2014/Kosovari09-2014{/gallery}