Dani Zelenog Silvanca promovirali Orahovicu kao pravi vinorodni kraj

U organizaciji Grada Orahovice, Turističke zajednica i LAG-a Papuk, a na izletištu Orah, odnosno orahovačkom jezeru održan je 2.”Festival  Zelenog Silvanca”. U sklopu manifestacije, na mini sajmu vina predstavili su orahovački vinari, LAG Papuk je održao zanimljivo predavanje na temu vina, potom  su u nastavku manifestacije i sajma održana još dva stručna predavanja i to na temu ”Način služenja vina za kušanje” te predavanje pod temom ”Nacionalni program pomoći sektoru vina 2014.-2018, a domaćice su svim posjetiteljima bile vinska kraljica sa Slavina 2014. Antonela Jurlina te njene pratilje.”:

 

-Cilj organizacije ovog festivala je bio promovirati orahovačka vina i vinare jer vinarstvo je svakako jedna od važnijih segmenata razvoja turizma u Orahovici. Prošle godine smo ovaj festival organizirali us klopu velikog EU projekta ”Mađarsko-hrvatske vinske priče” kojeg smo mi bili nositelji, a sudionici gradovi Ilok i Villany. Željeli smo nastaviti tradiciju ovog festivala i pokazati koliko Orahovica ima vrhunskih i kvalitetnih vina. – rekao je na otvaranju manifestacije i sajma orahovački gradonačelnik Josip Nemec.  U dva dana manifestacije organizator je za posjetitelje osigurao i  prehranu,  graha, fiš-paprikaš te šaran s rašljama i to sve po popularnim cijenama.  Posjetitelji mini sajma vina mogli su degustirati sva vina:

-Ovo je bila prilika da predstavimo svoja vina, plod našeg rada kroz cijelu godinu. Obzirom na glazbeni festival Ferragosto Jam, dosta je ljudi obišlo naše štandove i kušalo vina, a bilo je tu i posjetitelja iskusnih vinara s našeg i šireg područja. Nama privatnim proizvođačima ovakvi festivali jako dobro dođu jer su nam prava promocija, a paralelno promoviramo i svoj grad i županiju. – rekao je Stanko Jović jedan od najpoznatijih orahovačkih vinara. Drugi Festival Zelenog silvanca svojim posjetom uveličala je i generalna konzulica Republike Hrvatske u Pečuhu, Ružica Ivanković, koja je razgledavši grad, izletište Orah i sajam vina ostala oduševljena onim što Orahovica ima za ponuditi. Iako je posjet bio manjih od očekivanog, manifestacija je uspjela, potvrdila je to i stručna suradnica pri Turističkoj zajednici grada Orahovice Kristina Vasić:

-Mi smo organizacijski sve odradili prema planu, a ono što je najvažnije nastavili smo s tradicijom ove manifestacije i promovirali svoja orahovačka vina. Nadam se i vjerujem kako će ovaj festival s godinama postajati sve veći i značajniji za što ćemo se mi i iz organizacijskog odbora još više potruditi.  – zaključila je Vasić. (V.G.)

{gallery}SlikeGodina2014/Silvanac2014{/gallery}