Damir Horvat iz Osijeka skuhao najbolji čobanac u Orahovici

U organizaciji Grada Orahovice i Turistička zajednica grada, na orahovačkom Jezeru, izletištu ”Orah” održano je tradicionalno natjecanje u kuhanju čobanca, 22. Orahovačka Čobanijada. Natjecalo se ukupno 22 ekipe iz Osijeka, Zoljana, Donje Pištane, Crkvara, Stare Jošave, Narda i Orahovice. Organizator se pobrinuo za kvalitetno juneće meso, litru vina, stol za ekipu, drva i ložište, dok je sve ostalo mala tajna svakog kuhara. Nakon trosatnog kuhanja na posao se dalo stručno povjerenstvo u sastavu Zoran Putniković iz Udruge kuhara grada Orahovice kao predsjednik te članovi Ivica Ileš iz Udruge gurmana Donja Pištana, Marin Vuksanić iz Belišća te stručna suradnica pri TZG Orahovica Kristina Vasić:

-Odluka nije bila jednostavna, bilo je jako dobrih uzoraka i prvi tri smo morali nekoliko puta probati da bi donijeli konačnu odluku. Posebno su nijanse odlučivale između drugog i trećeg mjesta. Općenito, zadovoljni smo uzorcima i orahovačka Čobanijada pokazala se iznimno kvalitetnom. – rekao je predsjednik stručnog povjerenstva Zoran Putniković. Povjerenstvo je na kraju jednoglasno odlučilo da je najbolji čobanac u Orahovici 2014. skuhao Damir Horvat iz Osijeka, drugo mjesto pripalo je Udruzi specijalne policije ”Orao” Orahovica-Našice s glavnim kuharom Zlatkom Ivankovićem dok je treće mjesto pripalo Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Orahovica s glavnim kuharom Matom Kolenom. Po odluci organizatora ostalih 19 natjecatelja osvojilo je 4. mjesto:

-Jednostavno moramo biti zadovoljni, broj ekipa trebao je biti maksimalno 20, a evo na kraju je bilo 22. jer nikome nismo željeli reći ne. Hvala svim sudionicima što su došli i uveličali ovu manifestaciju, a već narednog vikenda pozivam sve da nam se pridruže na Danima piva. – rekla je stručna suradnica pri TZG Orahovica Kristina Vasić. Po prvi puta su među najbolje ušli i orahovački vatrogasci:

-U prvom redu došli smo se zabaviti, pripremiti čobanac za naše članove i njihove obitelji i provesti ugodan dana na našem Jezeru. Na kraju je ispalo odlično, treće mjesto među svim ovim sjajnim kuharima je velik uspjeh i hvala svim mojim asistentima.  – zaključio je najbolji kuhar među vatrogascima i najbolji vatrogasac među kuharima Mato Koleno.  Prije proglašenja pobjednika, LAG Papuk održao je i predavanje s temom ”Mogućnost razvoja turizma kroz program ruralnog razvoja 2014.-2020. (V.G.)

{gallery}SlikeGodina2014/Chobanijada2014{/gallery}