„VINSKE PRIČE“ PREDSTAVLJENE KROZ 2. FESTIVAL VINA U ORAHOVICI, 31. svibnja 2014, u sklopu projekta iz IPA prekograničnog programa HU-HR 2007-2013.

Nakon uspješnog dvodnevnog Festivala Zelenog Silvanca iz kolovoza 2013, Grad Orahovica kao nositelj zajedničkog IPA projekta sa partnerima (Grad Villany, Grad Ilok i RA Vidra), ove subote, 31.05.2014,  održao je 2. Festival vina, u središtu Orahovice, na platou ispred Plemićke kurije na Trgu pl. Mihalovića 1, kod glavnog gradskog parka. Manifestaciju je u 16:00 sati otvorio gradonačelnik Orahovice g. Josip Nemec, a uz mini sajam i degustaciju vrhunskih vina s područja Orahovice, Villanya i Iloka, održana je zanimljiva izložba naziva „ Slavonske priče iz davnina“ , sa starim napravama za proizvodnju vina, ali i drugim uporabnim predmetima, koji su se nekada koristili u slavonskim domaćinstvima i poljoprivredi. Posebnu pažnju plijenile su izvorne rukotvorine i tradicijska narodna nošnja.

Uz prezentaciju aktivnosti od strane voditeljice projekta, gđe Irele Strabić, koja je zaključila da su ostvareni postavljeni ciljevi i planovi, prisutnima se obratila i dožupanica Virovitičko-podravske županije, gđa Sanja Bošnjak. Zadovoljna učinjenim kroz projekt Vinske priče, gđa Bošnjak naglasila je ono najvrednije iz cijele ove priče o vinu, a to je da je povezivanjem partnera u regiji i preko granice, ostvarena odlična promocija kulture i običaja, što će zasigurno potaknuti daljnju suradnju i razvoj vinskog turizma. Da je projekt odlično proveden, najbolje potvrđuje povezanost partnera na svim razinama, neovisno o aktivnostima projekta: vina predstavljena i degustirana na ovom 2. Festivalu,  ocjenjena su na sajmovima u sva tri grada, a KUD iz Villanya, uključen je u nastupe na ovogodišnjoj gradskoj manifestaciji 46. Orahovačko proljeće.  Grad Orahovica je kroz projekt sufinanciran od strane EU u iznosu od 85%,  sanirao i obilježio svoju vinsku cestu, te nabavio vrijednu opremu: šator 300 m2 sa svim popratnim elementima neophodnim za održavanje festivala poput ovog: sustav za ozvučenje, drveni pod, 25 kompleta klupa/stol, rasvjeta za osvjetljenje šatora, PVC utege. Pred završetak projekta, još jednom će se okupiti svi partneri i zajednički predstaviti rezultate projekta, na završnoj konferenciji u Villanyu 20. lipnja 2014, zajedno sa trojezičnom brošurom. Projekt završava 30.06.2014. (I.S.)

 

{gallery}SlikeGodina2014/46OP/2FestivalVina{/gallery}