„Pripovijest Uništić Franje Vočinkića Orahovčanina“ kroz rukopis Miroslava Gazde postao gradski povijesni spomenar

Ogranak Matice hrvatske Orahovica u sklopu ovogodišnje manifestacije 46. Orahovačko proljeće, organizirao je promociju knjige Miroslava Gazde od nazivom ”Pripovijest Uništić iz druge crtice iz povijesti Orahovice od Franje Vočinkića – Orahovčanina”. Riječ je o uratku koji je autor Miroslav Gazda samo uredio i prilagodio zapise Franje Vočinkića:

-Ova knjiga nas vraća u povijest Orahovice oko 150 godina unazad. Kroz nju je vidljiv način života starih Orahovčana, ekonomske prilike i kultura toga vremena, sveukupni razvoj i napredak dolaska željeznice u naš grad, ali i unutrašnje prilike nekih od obitelji iz Orahovice, posebno obitelji Petrušić dok je ona stajala na visini svoje snage i dobroga glasa. Rukopis i dokumente koje sam koristio za ovu knjige sačinio je ugledni orahovački kovač po zanimanju, iznimno pismen čovjek Franjo Vočinkić i bili su već ranije prisutni u našoj knjižnici i o njima se govorilo u Orahovici, ali su bili dijelom uništeni.

Međutim Franjini obiteljski  nasljednici sačuvali su original toga rukopisa i upravo zahvaljujući Slavku Vočinkiću, Franjinom unuku ja sam došao da rukopisa i napravio ovu knjigu. Knjiga će biti interesantna i u pravopisno-jezičnom pogledu jer je nastala u vrijeme formiranog hrvatskog pravopisa punog tuđica i danas nepoznatih riječi. Knjiga sadrži preko 200 objašnjenja manje poznatih ”staroupotrebnih” riječi i nekih mjernih jedinica.  – rekao je između ostalog autor Miroslav Gazda koji je prigodom promocije zahvalio i nazočnom Slavku Vočinkiću te mu kao i orahovačkom gradonačelniku Josipu Nemecu uručio knjigu kao poklon i uspomenu. Svatko tko pročita ovu knjigu lako će zaključiti kako je ”Pripovijest Uništić Franje Vočinkića Orahovčanina” kroz rukopis Miroslava Gazde postao gradski povijesni spomenar,a koliko je Vočinkić volio Orahovicu svjedoče i njegove riječi iz knjige koje je pročitao predsjednik matice Zorislav Milković:

-”Kao rođeni sin Orahovice smatram si dužnošću da učinim za nju sve što je u mojoj vlasti. Moj zavičaj miliji mi je od najvećih i najljepših gradova ovoga svijeta. Dok sam kao kalfa putovao svijetom s njom sam se svagdje ponosio. Hvalio je i u zvijezde kovao. Kad sam se stalno u njoj nastanio radio sam sa svim silama za njen lokalni i javni napredak. Ako sam što uradio za Orahovicu bilo je to i za mene, a što sam uradio za sebe bilo je to i za Orahovicu. – prenio je Milković riječi Franje Vočinkića. (V.G.)