Đurđa Šimatović nova predsjednica Udruge za pomoć osobama s mentalnom retardacijom „Jaglac“

U subotu, 26. travnja 2014. godine, održana je redovna godišnja izvještajna skupština Udruge za pomoć osobama s mentalnom retardacijom „Jaglac“, kojoj je uz 19 članova nazočio i orahovački gradonačelnik Josip Nemec.

Izvješće o radu udruge podnijela je predsjednica, Sandra Vratković, istaknuvši da u sklopu udruge, koja broji 96 redovnih članova, djeluje i klub koji broji 24 člana. Članovi udruge u protekloj su godini održali 13 sjednica, radili su na okupljanju članova, savjetovanju i stručnoj pomoći roditeljima, obilježili su dan invalida i Dan volontera, sudjelovali u manifestacijama Grada i turističke zajednice, osigurali su poklone za svoje štićenike povodom Uskrsa, Božića i Sv. Nikole te su uselili u novi prostor. Predsjednica je zahvalila Gradu i susjednim općinama na financijskoj potpori te svim volonterima, tvrtkama, obrtnicima i pojedincima bez kojih dobrih rezultata udruge ne bi bilo. Izvješće o radu kluba podnijela je Lidija stojković, istaknuvši da štićenici imaju mogućnost 5 puta tjedno boraviti u udruzi 4 do 6 sati. U protekloj godini 14 volontera pomagalo je u poludnevnom boravku i radu udruge te su ostvarili dobru suradnju sa drugim sličnim udrugama. Rad udruge sastoji se od aktivnosti svakodnevnog života – osposobljavanje za samostalan život, organiziranje slobodnog vremena – kreativne radionice, pomoć u učenju djeci koja idu u školu, radionice sa stručnim suradnicima, radno – okupacijske aktivnosti te edukacija roditelja, volontera i javnosti.

Plan rada udruge za 2014. godinu temelji se na dosadašnjem radu, iskustvu i mogućnostima udruge i članova. U nastavku skupštine donesen je novi Statut udruge i pravilnik o stegovnoj odgovornosti. Prema novom statutu, udruga za pomoć osobama s mentalnom retardacijom mijenja naziv u Udruga za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama. Zbog osobnih razloga, dosadašnja predsjednica udruge Sandra Vratković podnijela je ostavku na mjesto predsjednice, uputivši zahvalu svima na doprinosu i zalaganju u radu udruge. Za novu predsjednicu, na prijedlog glavnog odbora, jednoglasno je izabrana Đurđa Šimatović.

Po završetku skupštine, sve prisutne pozdravio je gradonačelnik Josip Nemec, pohvalivši rad udruge ističući da je to jedina udruga na području grada koja je povukla sredstva iz EU. Gradonačelnik je zahvalio članovima udruge na potpori manifestacijama uz nadu da će nastaviti sa svim dosadašnjim aktivnostima. Također je naglasio da je Grad uvijek bio i biti će partner udruzi te je svim članovima poželio puno sreće, uspjeha u radu i uspješnu godinu. (T. Petrović)

{gallery}SlikeGodina2014/Jaglac04-2014{/gallery}