Orahovačke maškare : Krivac za sve nedaće i probleme je spaljen!

Vrijeme karnevala, poklada, fašnika ili maškara vrijeme je mašte, a to su dokazali brojni sudionici Orahovačkih maškara u subotu, 15. veljače 2014. godine. Praćeni neobično lijepim i toplim vremenom, središtem grada ove su godine prošle čak dvije pokladne povorke, dječja povorka i povorka za odrasle.  Velik broj sudionika pokazao je svoju maštu. Bilo je tu bubamara, zatvorenika, vitezova i princeza, Snjeguljica, Spidermana, kuharica, kaubojki, mrtvaca… Nakon povorke i prisege Meštra od maškara te proglašenja opće demokracije, uslijedila je presuda Fašniku, krivcu za sve probleme.

 

„Kriv je“! Tako je glasila presuda Fašniku nakon provedenog sudskog procesa. Sudac, Meštar od maškara, tužitelj i narod kao porota, sudili su i presudili krivcu u ime naroda za sve nedaće i probleme. Iz presude je vidljivo da optuženi snosi krivnju za ovo o istospolnim brakovima, da je opljačkao gospodarsku komoru, smislio teze za Linića i njegove poreze, optužba ga tereti za INA – u i kriminalne radnje s MOL-om, krao je naše pare i štitio političare. Iako je branitelj tvrdio da je Fašnik nevino čeljade, temeljem dokaza iz optužnog prijedloga, porota je dala jedini sud koji je mogla: Fašnik je kriv i zato mora biti spaljen. Presudu Fašniku građani su popratili pljeskom. Ove godine Fašnik je bio bezimeni savjetnik Vlade Republike Hrvatske, krivac za sve loše što se u Hrvatskoj dogodilo protekle godine.

Dok je stručni žiri odlučivao o najboljim maskama, maškare su se zabavljale i veselile u šatoru postavljenom na gradskom parkiralištu ispred hotela Dukat uz tamburaški sastav „Zlatni klas“. Organizatori, Grad Orahovica i Turistička zajednica grada, pripremili su poklone za sve najmlađe sudionike, tako da su sva djeca proglašena pobjednicima. Najboljom grupnom maskom proglašene su Bubice na točkice, drugo mjesto osvojile su kaubojke, a treće mjesto osvojila je maska Mrtvaci prosvjeduju. Po prvi puta najbolje pojedinačna maska mogla se birati iz kategorije grupnih maski. U kategoriji pojedinačnih maski najbolja je bila maska iz grupe kaubojki pod brojem 54/12, drugo mjesto pripalo je maski iz grupe Pleme Paštuni pod brojem 53/1, a treće mjesto pripalo je Muzari.

Nakon mjesec dana ludovanja, vrijeme maškara bliži se kraju. Tko se maskirao, maskirao se, tko se proveselio, proveselio se, tko se najeo krofni, najeo se. Vrijeme Korizme se bliži. Maškare će vratiti ključeve gradonačelniku i život će se vratiti u svakodnevicu. Krivac za sve loše je osuđen i spaljen pa se nadamo da je sve loše otišlo s njim. (T. Petrović)

{gallery}SlikeGodina2014/Maskare2014{/gallery}