Orahovačka vinska priča

Grad Orahovica i Turistička zajednica grada Orahovice organiziraju od 2. – 4. svibnja 2014. godine 19. Međunarodni sajam Slavin, sajam vinogradarstva, vinarstva, voćarstva i ruralnog turizma, svečanost vina, tog dara sunca i zemlje u koji su utkani znoj i ljubav čovjeka. Iz tog razloga vino je tako plemenitih osobina: krijepi tijelo i razgaljuje dušu, stvara prijateljstva i ljubavi, nema plemenitijeg proizvoda. Vino je proizvod mukotrpnog rada vinogradara: prvo treba odnjegovati lozu da da bogat i kvalitetan rod, a onda ga u podrumu treba pretvoriti u to bogatstvo užitka, okusa i mirisa.

Ocijeniti vino i jako alkoholno piće nije lako, pogoditi baš svaku karakteristiku, onu dobru, ali i lošu i to prikazati kroz brojke zahtjeva velik rad i iskustvo. Sve to vrhunski će odraditi stručna komisija pod vodstvom predsjednice komisije za jaka alkoholna pića dipl. ing. agr. Dunje Mežnarić i predsjednice komisije za ocjenjivanje vina i voćnih vina, prof. dr. sc. Stanke Herjavec.

Ovogodišnji 19. sajam Slavin ponudit će velik broj kvalitetnih vina i jakih alkoholnih pića na jednom mjestu. Svi posjetitelji imat će priliku, od 2. – 4. svibnja 2014. godine,  kušati kvalitetna vina i jaka alkoholna pića iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja te im usporediti kakvoću. Pokroviteljstvo predsjednika RH, dr. Ive Josipovića i Ministarstva poljoprivrede te mnogih medija pokazuje da je ovaj sajam prepoznat kao izuzetno vrijedan događaj, koji promiče Slavoniju, županiju i sam grad Orahovicu. Sajam Slavin, koji svoja vrata otvara po 19. puta i ove će godine obilovati bogatim sadržajima koji će posjetiteljima pružiti proširenje ili stjecanje znanja o vinu i kulturi pijenja vina. Na jednom mjestu kušajte izvorna vina, doznajte nešto o uživanju u vinu na stručnim radionicama i budite dio orahovačke vinske obitelji. (T. Petrović)