Izaslanstvo Grada Orahovice posjetilo mađarski grad Szentlőrinc

Na poziv gradonačelnika Szentlőrinca, Marka Győrvárya, izaslanstvo Grada Orahovice, na čelu s gradonačelnikom Josipom Nemecom, u četvrtak, 6. veljače 2014. godine, bilo je u službenom posjetu mađarskom gradu Szentlőrincu. Srdačno ih je primio gradonačelnik Mark Győrváry i predstavnici tamošnjeg upravnog odjela.

Teme ovog prijateljskog susreta bile su usmjerene na mogućnost buduće suradnje dvaju gradova, razmjenu iskustava u korištenju sredstava iz EU fondova te poziv na međunarodni sajam Slavin. Gradonačelnik Josip

Nemec zahvalio je domaćinima na gostoprimstvu i ljubaznosti te im je uručio prigodne poklone. Delegacije oba grada zajednički su obišle najveće projekte Szentlőrinca izgrađene sredstvima iz EU fondova, a pri tom obilasku otkrivena je jedna zanimljivost. Naime, grad Szentlőrinc partner je s Našicama i Slatinom na projektu “Od carske pruge do održivog razvoja turizma Szentlőrinc – Slatina – Našice”. Cilj je projekta da podsjeti na značajne povijesne činjenice – tj. na željezničku prugu, Gutmannovu prugu,  koja je od 1895. do 1918. godine premostila rijeku Dravu, povezala ova tri grada, omogućila živu komunikaciju njihovih stanovnika i doprinijela zajedničkom ubrzanom gospodarskom razvoju. U sklopu projekta postavljena je izložba starih fotografija željezničkih postaja i starih razglednica pod nazivom “Novo putovanje starom prugom“ te su predstavnici Orahovice svojim domaćinima  otkrili i na fotografijama pokazali da je ta čuvena pruga išla i kroz Orahovicu te da je Orahovica vlasnik jedinstvenog primjerka u svijetu Kraussove lokomotive serije 80 – 81 koja je vozila Gutmannovom prugom. Predstavnici Szentlőrinca bili su oduševljeni ovom spoznajom te su najavili svoj skori dolazak u Orahovicu. (T. Petrović)

{gallery}SlikeGodina2014/Madjarska02{/gallery}