Bajšansko prelo okupilo velik broj sudionika

U subotu, 22. veljače 2014. godine, u organizaciji Mjesne zajednice i civilne organizacije Bajše, održano je 9. Bajšansko prelo 2014. pod sloganom: „Nije važno kojim putem ideš, važno je s kim ideš“. Deveto Bajšansko prelo okupilo je velik broj gostiju i sudionika, a pozivu organizatora odazvao se i orahovački gradonačelnik Josip Nemec. Svečanost je otvorila Predsjednica općine Bačka Topola, Melinda Kokai Mernjak, paljenjem plamena Bajšanskog prela te je time označen ispraćaj zime i dobrodošlica proljeću. Dobrodošlicu svim gostima u Bajšu poželio je Predsjednik Savjeta Mjesne zajednice, Karolj Lacković.

Ova manifestacija ima za cilj sačuvati običaje od zaborava, a koji su u ovoj višenacionalnoj sredini bili njegovani sve do sedamdesetih godina prošlog stoljeća. U okviru prela održale su se brojne izložbe i natjecanja, a cjelokupan sadržaj upotpunjen je glazbenim programom. Također je održana i već tradicionalna, 13. Međunarodna rakijada, održana u organizaciji Udruženja vinogradara, voćara i povrtlara „Kadarka“,  na koju je dostavljeno 160 uzoraka te su najboljima dodijeljena priznanja.

Gradonačelnikov posjet Bajši nastavak je suradnje i prijateljstva Grada Orahovice i Bačke Topole koje su 2012. godine potpisale Sporazum o međusobnoj suradnji. (T. Petrović)

{gallery}SlikeGodina2014/Topola02{/gallery}