Održana VII. memorijalna utrka za poginule branitelje

U subotu, 30. studenog 2013. godine, u Kokoćaku, malom selu kod Orahovice, obilježena je 22. obljetnica oslobađanja tog dijela Papuka koji je okupirala JNA uz pomoć paravojnih postrojbi. To je bilo prvo oslobađanje jednog od okupiranih dijelova Hrvatske u Domovinskom ratu i uvod u kasnije oslobađanje zapadne Slavonije. U akciji oslobađanja trojica hrvatskih branitelja pali su za obranu naše Domovine i za našu slobodu: Branko Jaklić, Momir Krmpotić i Milan Puhanić.

Povodom obilježavanja obljetnice akcije Orkan 91, bitke kojom je oslobođen najveći dio zapadne Slavonije i spriječen naum odsijecanja Slavonije i u spomen na poginule branitelje, Udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP – a VPŽ – a organizirala je VII. Memorijalnu utrku Kokoćak – Orahovica. Uz nazočnost mnogih visokih dužnosnika, suborci, prijatelji i obitelj odali su počast poginulim braniteljima paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća na spomen – obilježjima u Kokoćaku, Gornjoj Pištani i Orahovici. Prigodnim govorom prisutnima obratio se orahovački gradonačelnik Josip Nemec, posebno pozdravivši članove obitelji hrvatskih vitezova. „Danas smo se okupili kako bi članovima obitelji pokazali da nisu same. Žrtva branitelja nije bila uzaludna. Imamo svoju državu u koju su oni utkali svoje živote, što mnogi ovdje uvažavaju i cijene. Ovo je dan sjećanja na njih i na njihovu žrtvu. Hvala svima na odazivu, što svojom nazočnošću pokazujete da vrednujete žrtve proizašle iz Domovinskog rata“ – rekao je gradonačelnik Josip Nemec.

Znak za start VII. Memorijalne utrke dao je izaslanik predsjednika Republike Hrvatske brigadni general Siniša Jurković. Dionicu dugu 12 kilometara po hladnom vremenu prešlo je 70 maratonaca, a utrka je zaključena paljenjem svijeća kod spomen obilježja poginulim braniteljima u Orahovici. Ovom utrkom odana je vječna zahvala poginulima, ali i svima koji su sudjelovali u stvaranju slobodne Hrvatske. (T. Petrović)

{gallery}SlikeGodina2013/Kokocak2013{/gallery}