Svečano obilježeni jubileji Hrvatskog Crvenog križa

U ponedjeljak, 04. studenog 2013. godine, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku, održana je svečanost povodom obilježavanja ovogodišnjih jubileja Hrvatskog Crvenog križa: 150 godina Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, 135 godina hrvatskog crvenog križa, 20 godina od priznanja i ravnopravnog članstva Hrvatskog Crvenog križa u Međunarodnoj federaciji, 60 godina darivanja krvi u organizaciji Crvenog križa i 60 godina terenske jedinice u Osijeku. Svečanosti je, kao gradonačelnik i kao počasni član Gradskog društva Crvenog križa, nazočio i gradonačelnik Josip Nemec.

Važnost obljetnice je podsjetiti javnost na važnost formiranja Crvenog križa i Crvenog polumjeseca. Nije bilo niti jedne katastrofe, niti jednog ratnog stradanja u posljednjih 150 godina u kojem Crveni križ nije sudjelovao u sanaciji štete. U svijetu nema naroda koji nije osjetio solidarnost, brigu i pomoć djelatnika i volontera Crvenog križa. U sklopu svečanosti predstavljena je monografija „Povijest Crvenog križa u Osijeku“ te je uručeno 350 jubilarnih priznanja pojedincima i institucijama koji su dali svoj doprinos ostvarenju humanitarnih ciljeva. Gradonačelnik Josip Nemec primio je priznanje u ime Grada Orahovice za izniman doprinos razvitku suradnje te osnaživanja i unapređenja programa i djelatnosti te humanitarnih ciljeva Gradskog društva Crvenog križa Osijek. Priznanje je primio i u svoje osobno ime, za iznimna dostignuća u organiziranju i provođenju programa Gradskog društva Crvenog križa Osijek, za ostvarivanje ciljeva i načela Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca te poticanje na aktivnosti usmjerene na humanost i čovjekoljublje.

Crveni križ nastao je iz potrebe da se pomogne ljudima i ublaže različite nedaće koje ih zadese, a njegova načela su humanost, univerzalnost, međunarodna solidarnost i pružanje pomoći u ratu i miru, bez obzira o kome se radi. (T. Petrović)

{gallery}SlikeGodina2013/CrveniKriz11{/gallery}